Arkiv / Fordon

Ellastbilar och vätgaslastbilar

Creative commons license

Evenemang på gång

12 okt UK Nordic EV Hub. New cross-border event to accelerate electrification of transport in the Nordics and UK. 11:30-12:15 handlar det om Charging of commercial fleets. länk

12 oktober 15:00. Volvo Trucks Electromobility Event “the leap – How to go electric” The event focuses on the urgency to fast-forward the transformation to electric transports – and we will discuss how it can be done. Länk

13 okt 10:00-14:30. Digital Seminar. Infrastructure for the charging of electrical vehicles. Arrangör: SVEA och Swedish Electromobility Centre. Deltagare: Henrik Engdahl (AB Volvo), Henrik Wentzel (Scania), Robert Eriksson (Volvo Cars), Anders Grauers (Chalmers), Francisco J. Marquez-Fernandez (Lunds Universitet). Länk

26 oktober 08:00-17:00. Roads to the future 2021. Swedish Electromobility Centre. Uppsala Konsert & Kongress. Bl a presenterar Patrick Plötz om “The Future of Charging Infrastructure for Electric Trucks”. Patrick var ledare för studien som Fraunhofer gjorde för European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) om var publika laddare för ellastbilar borde vara placerade i Europa. Länk

Inspelade evenemang

Chalmers styrkeområde Transport hade sitt evenemang “Where are we going? Trends and research directions in transport” den 21 september. Ni kan se hela evenemanget här. 16:00 in börjar timmen där olika föreläsare diskuterar vätgas i transportsektorn.

Power Circle hade ett frukostseminarium om “Hur bygger vi ut laddinfrastrukturen för elektrifierade lastbilar?” Ni kan se det här. Bl a presenterar Henrik Engdahl (AB Volvo) 21:00 in i filmen.

ICCT. Towards a U.S. zero-emission tractor-trailer fleet in 2040: Infrastructure needs and costs. Igår kväll hade ICCT ett seminarium hur mycket laddinfrastruktur och vätgasstationer som behövs för större dragbilar i USA fram till 2050. Ni kan ladda hem presentationsbilderna här. Presentationen bygger på en rapport som ni kan ladda hem här.  ICCT kommer snart lägga ut seminariet på deras youtube-kanal.

Kort summering av resultatet från ICCT:s studie om USA till 2050:

  • 2,4 miljoner zero-emission tractor-trailers på vägarna
  • 2,5 miljoner laddpunkter och 7 000 vätgasstationer
  • Över 200 000 laddpunkter måste vara publika laddare med >1 MW
  • Over 250 000 publika laddpunkter vid truck stops (100 kW)
  • 250 miljarder USD i kumulativ investering i laddinfra och vätgasstationer för zero-emission tractor-trailers till 2050.
  • Ungefär hälften av investeringarna behöver gå till publik infrastruktur.

Tips på läsvärda rapporter

ICCT. Zero-emission integration in heavy-duty vehicle regulations: A global review and lessons for China. Länk

ICCT. Global ICE phase-out map: Medium- and heavy-duty trucks. Summarizes the current state of internal combustion engine vehicle phase-outs as a policy approach to decarbonizing transport, with a focus on medium and heavy trucks. Status: August 2021. Länk

ICCT. Battery electric tractor-trailers in the European Union: A vehicle technology analysis. Presents the energy efficiency and driving range of battery electric long-haul tractor-trailers under a variety of operating conditions and technology improvements. Länk

NREL. Spatial and Temporal Analysis of the Total Cost of Ownership for Class 8 Tractors and Class 4 Parcel Delivery Trucks. “Specifically, this report evaluates the total cost of ownership (TCO) of six different truck powertrain technologies (diesel, diesel hybrid electric, plug-in hybrid electric, compressed natural gas, battery electric, and fuel cell electric) for three different truck vocations (Class 8 long haul [750-mile range and 500-mile range], Class 8 short haul [300-mile range], and Class 4 parcel delivery [120-mile range]), for three different time frames (2018, 2025, and Ultimate). Länk

En ny forskningsrapport från Högskolan i Gävle visar att vätgasdrivna lastbilar skulle kunna minska utsläppen från transporter till och från Gävle hamn med 70 procent. Pressmeddelande Högskolan i Gävle