Arkiv / Teknik

Batterinyheter senaste kvartalet: EU, Kina och forskning

Creative commons license

Kina skrotar den berömda ’batterilistan’

Vi har tidigare skrivit om den lista som finns i Kina för att kunna åtnjuta statliga subventioner för elbilar – bilens batteri måste komma från någon av de godkända leverantörerna. Debatten har kretsat kring varför aldrig de koreanska batterijättarna som LG Chem och Samsung aldrig kommit med. Nu skrotar alltså Kina listan över rekommenderade batterileverantörer. (länk)

EU

Ett antal batteriinitiativ har under senaste åren skapats inom EU: European Battery Alliance, Energy Europe, Batteries Europe och så vidare. I våras gjorde omEV en analys om vad som händer (länk). Under september hände mycket i korridorerna i Bryssel. Här kommer ett axplock av summeringar från olika möten.

Batteries Europe: ett 40-tal experter i arbetsgruppen Advanced Materials diskuterade hur utvecklingen påverkar industrin de kommande 2-5 åren. (länk)

European Battery Alliance har lanserat en ny Business Investment Platform vid ett möte i Bryssel 25 september.

Maroš Šefčovič (vice-president för the Energy Union) talade om vikten av snabb framfart och ansvarstagande för att bygga upp en europeisk batteriindustri. (länk och länk)

Frankrike-Tyskland

Tyskland och Frankrike satsar hårt för att skapa en batteriindustri på respektive landområde, eller i alla fall längs gränsen… Vi skrev om några initiativ under våren (länk). Nu händer det mer.

Nu tar man ett steg till och börjar med pilottillverkning. (länk).

Tidigare har Opel och PSA varit med på tåget. Nu är även Renault redo att ge sig in i leken. (länk)

Nästa konsortium är på väg att bildas. (länk och länk)

Forskningsnyheter

Storbritannien satsar som bekant stort i Faraday Institution (länk) och som omEV skrev om ifjol (länk) då ett antal stora forskningsprojekt sjösattes. Nu har ytterligare 55 miljoner pund i forskning kring batterikemier, systemdesign och produktion. (länk)

Battery 2030+, EUs stora satsning och som leds från Uppsala, har haft fullt upp med många presentationer och möten. Vid R&I Days i Bryssel (länk) presenterade man de senaste framstegen och tryckte på att vi inte kan ligga på latsidan utan måste agera nu… (länk).