Arkiv / Teknik

Batterisatsningar i Tyskland och Frankrike

Creative commons license

Northvolt säkrar ytterligare finansiering och stärker samarbetet med VW-koncernen

Mycket händer just nu kring Northvolt. Det har i dagarna blivit känt att de blir VWs samarbetspartner för att celltillverkning i Tyskland [1] och att de kommer leverera celler till Scania [2]. Och igår kom nyheten att de beviljats ännu ett lån på 350 miljoner euro från Europeiska Investeringsbanken [3]. Och IKEA överväger starkt att även de investera i Northvolt [4]. Många nyheter på en och samma gång.

VW investerar en miljard Euro i cellproduktion ihop med Northvolt

Volkswagens ledning meddelade för några dagar sedan att de är redo att investera i cellproduktion och öppnar upp för investeringar på en miljard euro för en fabrik i anslutning till VWs anläggning i Salzgitter [5]. Att sätta upp egen cellproduktion finns med i VWs strategiska plan, men det gillas inte direkt av de nuvarande leverantörerna, som LG Chem och CATL, vilka försöker sätta käppar i hjulen [6].

VW sa även att de ska “move forward with setting up a battery cell production facility in Europe under a partnership”. SK Innovation är det bolag som det spekulerats mest kring [7]. Men så blir det inte. Istället är det svenska Northvolt som blir VWs samarbetspartner och fabriken ska börja leverera under 2022 eller 2023 [1]. Fabriken i Salzgitter är tänkt att ha en produktionskapacitet på åtminstone 10 GWh per år [8].

Att det just är Northvolt som blir VWs partner är inte helt överraskande. Tidigare i år meddelade de båda företagen att de tillsammans skapat the European Battery Union [9], där man ska jobba längs hela värdekedjan från råmaterial till återvinning; ett projekt som väntas kicka igång 2020. Just råmaterial är enligt VW en “key success factor” och nyligen signerades ett MoU med Ganfeng avseende att under en tioårsperiod säkerställa största delen av litium som VW tror sig behöva [10].

Tryck från tyska regeringen för celltillverkning i landet – en del av the Franco-German initiative

I slutet av förra året skapades ett initiativ av Tyskland och Frankrike för att säkerställa produktion av battericeller inom EU – the Franco-German initiative [11]. Tysklands finansminister Peter Altmaier utlovade en miljard euro i bidrag fram till 2021 för att bygga en fabrik för produktion av battericeller i Tyskland [12]. Under våren har man fått lämna in förslag och där ett av syftena har varit att bygga allianser över landsgränserna. Staten bidrar med vad den kan och sedan är det upp till företagen att göra sitt.

Peter Altmaier vill att 30% av världens behov av battericeller ska produceras i Europa 2030.

I mars stängde utlysningen och drygt 30 företag längs hela värdekedjan för batterier är inblandade – fordonstillverkare (t.ex. VW, PSA, BMW) och dess leverantörer, batteritillverkare (t.ex. Northvolt, Varta) och kemiföretag (så som BASF) till råmaterial- och återvinningsföretag, och många med stöd från forskningsinstitut. Man har även skapat ett antal konsortier utifrån de ansökningar som kommit in. Och i dagsläget är det sex olika konsortier som har bildats. [13,14]

Airbus des batteries – 700 miljoner euro satsas i Frankrike

Frankrikes satsningar är inte så mycket sämre de. President Macron, som är uppvuxen i Amiens där ett av Frankrikes ledande forskningslab kring batterier finns, är beredd att investera 700 miljoner euro i produktion av battericeller till elfordon under de kommande fem åren [15]. Macron har pratat om en cellfabrik i landet, men inga fler detaljer utan att detta är en del i att sprida mer ljus på franska satsningar kring elektromobilitet. Bakgrunden från Macrons uttalanden är samstämmigt som många andra politiker inom EU: om det inte satsas nu blir europeiska företag montörer av asiatisk teknologi.

PSA, Opel och SAFT – var ska fabriken ligga?

Nyligen blev det känt att just PSA, där Opel ingår, ska tillsammans med franska celltillverkaren SAFT är de första att anta utmaningen och skapar ett konsortium inom ramen för ’the Franco-German initiative’. Initiala investeringar på 5-6 miljarder euro verkar säkrade och EU-kommissionen bidrar med 1,2 miljarder euro. Och fler EU-länder kommer troligtvis snart att ansluta sig. [16]

En av de platser som diskuteras för cellproduktion är i den franska regionen Bourgogne-Franche-Comté, nära ’treriksröset’ Frankrike-Schweiz-Tyskland. Mitt i ingenstans kanske någon säger, men PSA har en stor anläggning där med all nödvändig infrastruktur. PSA rustar nu upp sin anläggning till ett värde av 200 miljoner euro. Läget är även strategiskt ur ett politiskt perspektiv. Regionen är starkt beroende av fordonsindustrin med fler än 45.000 arbetstillfällen och ungefär hälften av landets fordonstillverkning sker i regionen. [17]

Frankfurter Allgemeine Zeitung rapporterar att en annan tänkbar plats är i anslutning till Opels anläggning i tyska Kaiserslautern. [18]

Egna kommentarer

Både Tyskland och Frankrike har, precis som de flesta andra länder, identifierat problemet med att battericeller tillverkas av asiatiska tillverkare; i Asien eller i Europa. Men kommer EU och medlemsländerna agera tillräckligt fort? PSA, Opel och SAFT fick första ’dansen’. Är det därför VW kör vidare utan EU-stödet?

Att VW vill starta egen fabrik är väl inte direkt någon förvåning och inte heller att det är Northvolt som blir den strategiska partnern. Min gissning är att båda företagen inte har tid att vänta på byråkratin kring de andra satsningarna som är på gång.

Det är mycket som Macron och hans regering ska finansiera under de kommande fem åren – batterifabrik och återuppbyggnad av Notre Dame de Paris – jag kan ju bara gissa vilken av dessa som har högst prioritet…

Referenser

[1] VW Cranks Up Electric-Car Plants to Overtake Tesla’s Capacity. Bloomberg. länk

[2] Exclusive: Truckmaker Scania signs Northvolt battery deal, in talks on equity. Reuters. länk

[3] EIB lends Northvolt 350 million euros for Europe’s largest battery project länk

[4] IKEA says in final stages of talks to invest in Northvolt länk

[5] Volkswagen Board releases €1Bn for battery cell factory länk

[6] Cell makers block VW’s planned battery production. länk

[7] VW & SK Innovation looking into battery manufacturing länk

[8]  VW-Batteriezellfertigung Salzgitter zunächst mit 700 Mitarbeitern länk

[9] Volkswagen & Northvolt form European Battery Union länk

[10] Volkswagen Group secures lithium supplies länk

[11] Germany and France declare support for battery production länk

[12] Germany ready to pour billions into battery cell production länk

[13] Altmaier: Aufbruchsstimmung in der Industrie – Förderbekanntmachung zur Ansiedlung einer Batteriezellfertigung ein voller Erfolg länk

[14] Six Consortia want to build battery cells in Germany länk

[15] France’s Macron unveils plan to give electric battery industry a jolt länk

[16] European alliance to invest up to 6 bn euros in electric car batteries länk

[17] Battery cell production in Europe: a view from France
The debate about possible locations and President Macron’s latest stance on e-mobility. länk

[18] Der Startschuss für die europäische Batteriezelle länk