Arkiv / Fordon

Volvo Lastvagnar fått order på 100 ellastbilar, SEEL, Alstom och mycket mer

Creative commons license

7 oktober Fleet forward! 10:00 “ABB E-mobility solutionsFirst & Last mile fleet and energy management. Electric truck and van fleet for first & last mile delivery offer a great opportunity to reduce CO2 emissions, while also reducing operational costs. ABB offers a comprehensive e-mobility solution from EV chargers with robust connectivity, to digital solution like fleet management and site energy management, and deploys infrastructure that meet the needs of the next generation of smarter mobility.” länk

11 oktober 9:00-11:00 Digitalt Forskningsprojektet Sweden – China Bridges rapport om batteribyte på tunga fordon. Nu publiceras av forskningsprojektet Sweden-China Bridge den andra omfattande studien i Kina med fokus på batteribyten för tunga fordon. Journalister och forskare bjuds in till digital pressträff där forskargruppen presenterar forskningen och den nya rapporten samt beskriver kommande forskningsaktiviteter. Pressträffen hålls på svenska. Länk

27 Oktober Fossilfri konkurrenskraft Nu genomförs färdplanerna. För tre år sedan lämnade de första branscherna in sina färdplaner för fossilfri konkurrenskraft till regeringen och visade upp hur de kan utvecklas och vilka åtgärder som krävs för att de ska nå klimatmålen. Sedan dess har 22 branscher tagit fram färdplaner och nu är det dags att ta temperaturen på hur det går med genomförandet. Vilka åtgärder har vidtagits, vilka tekniska innovationer har börjat utvecklas och vad har hänt med de politiska förslagen? länk

16 November. HUB2021. “Nu höjs det globala tempot i elektrifieringen. Energibranschen gör gemensam sak med stål-, fordon-, fastighets- och infrastrukturbranschen för att ta ett ansvar för den långsiktiga hållbarheten – och plötsligt står vi mitt i en disruptiv tid när svensk nyindustrialisering tar fart.” länk

6-7 april 2022 eComExpo Arlanda stad. Arrangören av den elbilsmässan eCarExpo öppnar nu en ny mötesplats med målet att bidra till en snabbare omställning av kommersiella fordon till el. Den 6–7 april 2022 har eComExpo-mässan premiär i mötes- och evenemangsarenan Scandinavian XPO i Arlandastad. länk

Volvo Lastvagnar har fått en order på 100 ellastbilar från DFDS
“Volvo Lastvagnar har fått en order på 100 FM Electric-lastbilar från DFDS, norra Europas största sjöfrakt- och logistikföretag. Affären är den största beställningen av Volvos eldrivna lastbilar hittills, och en av de största i världen på tunga, helelektriska lastbilar.”

“De första leveranserna av Volvo FM Electric till DFDS sker under det fjärde kvartalet 2022 och resten levereras under 2023. Ellastbilarna ska användas både för kortare och längre transporter i Europa.”

“Trenden med eldrivna lastbilar inom det tunga segmentet växer. I Europa har hittills i år några hundra lastbilar över 16 ton registrerats. Av dessa är cirka 40 procent Volvo-lastbilar.”

[1] Volvo Lastvagnar får rekordorder på ellastbilar. 6 oktober. Volvo Trucks. Länk

[2] DFDS orders 100 electrical Volvo trucks. 6 oktober. DFDS. länk

[3] Volvo Lands Breakthrough EV Trucks Deal. Bloomberg TV. länk (Intervju med Roger Alm VD Volvo Trucks AB 6:45 min)

[4] Sweden’s AB Volvo wins its largest electric truck order so far. Reuters. länk

[5] Volvo wins its largest ever electric truck order. Reuters Video. 5 oktober (01:19) länk

DHL om ellastbilar
[6] DHL: Pioneer in the use of battery electric commercial vehicles. Länk

The Pathways Coalition welcomes PostNord
“PostNord has become the first logistics operator to be elected to join The Pathways Coalition, a partnership devoted to accelerating the transition to sustainable transport solutions.” The other members of the coalition are E.ON, H&M Group, Scania, Siemens and Ericsson.
[7] The Pathways Coalition welcomes PostNord. länk

Martin & Servera bygger landets största elfordonsflotta för distribution till Sveriges restauranger
“Martin & Servera Logistik och Volvo Lastvagnar har skrivit avtal om beställning av totalt sex elfordon för tung fordonstrafik. Det är Volvos enskilt största affär på tunga elektrifierade fordon någonsin i Sverig3 och gör Martin & Servera till ägare av en av landets största elfordonsflottor för tung trafik”
[8] Martin & Servera bygger landets största elfordonsflotta för distribution till Sveriges restauranger. 27 september. länk

Pressmeddelande: Nu får Göteborg tre nya publika laddstationer för tunga fordon
“Nu går flera av stadens aktörer på området ihop i ett gemensamt projekt för att skapa tre nya publika laddstationer för tunga fordon. Bakom initiativet står Göteborg Energi, Kretslopp och vatten, park- och naturförvaltningen, Renova och Nordisk Återvinning Service. Laddstationerna som etableras har två snabbladdare på vardera 175kW. En av laddstationerna placeras i Sisjön, en i Backa och en på Ringön. Projektet delfinansieras av Västra Götalandsregionen (VGR).”

[9] Pressmeddelande: Nu får Göteborg tre nya publika laddstationer för tunga fordon. Göteborg Energi 5 oktober. länk

Thomas Concrete Group köper Sveriges första serietillverkade eldrivna betongbil
“Thomas Concrete Group, investerar nu i sin första 100 % eldrivna betongbil. Lastbilen från Volvo Lastvagnar kommer att användas för distribution av i första hand klimatförbättrad betong, som likt lastbilen minskar CO2-utsläppen avsevärt. Fordonet kommer att köras i göteborgsregionen.”
[10] Nu investerar Thomas Concrete Group i framtidens fordon. 27 september. länk

Electric Worksite igång och testar elektriska maskiner i Göteborg
“Testerna av elektriska arbetsmaskiner inom projektet Electric Worksite är nu igång. I september började testerna med en eldriven kompakt bandgrävare och en eldriven kompakt hjullastare i Färjenäsparken i Göteborg, där Park- och naturförvaltningen i staden anlägger en stadspark vid Göta älv.”
[11] Electric Worksite igång och testar elektriska maskiner i Göteborg. 24 september. länk

ElectReon installerar iduktiv laddning till 200 bussar i Tel Aviv
ElectReon har skrivit ett 5-årigt kontrakt med Dan Bus Company. Ett nätverk av induktiv laddning för 200 bussar ska byggas.
[12] ElectReon to install wireless charging in Tel Aviv. Electrive. länk

Nu byggs testbädden Seel
“Nu blir Sveriges största testanläggning för elektromobilitet, Seel, verklighet på Gateway Säve i Göteborg. Satsningen ska flytta fram positionerna för svensk forskning och stärka samarbetet kring utvecklingen av fossilfria, hållbara transportmedel – som eldrivna fordon, fartyg och flygplan.

​22 september hölls en symbolisk uppladdning ute på Säve flygplats, numera Gateway Säve, där bygget av testbädden för elektromobilitet, Seel, nu officiellt är igång. Tillsammans med näringsminister Ibrahim Baylan, Castellum som äger Gateway Säve och Vestia som genomför bygget kopplade Chalmers, Rise och Seel samman sig i en symbolisk ceremoni.

Swedish Electric Transport Laboratory, Seel, ägs och drivs av Chalmers och Rise, i samarbete med Cevt, Scania, Volvo Cars och Volvokoncernen och med ekonomiskt stöd från Energimyndigheten. Seel ger industri, akademi och institut i Sverige och Europa tillgång till avancerad forskningsinfrastruktur och utgör en plattform för samarbeten och effektiv kunskapsutveckling inom elektromobilitet. Seels anläggning på Gateway Säve är den största av totalt tre. Den kommer att omfatta 13 300 kvadratmeter och stå klar 2023. Seels  två övriga anläggningar byggs i Nykvarn och Borås.”
[13] Nu byggs testbädden Seel. Chalmers. 22 september. Länk
[14] Testbädd för elektromobilitet börjar byggas. Chalmers. 22 september. Länk

Alstom invigt innovation hub för mobility i Västerås
“The core of the new centre’s operations will be the opening of Alstom’s lab in Västerås to external parties interested in testing and developing electrical drive systems. Doing so, Alstom will help to accelerate the transition to an emission-free future through cross-industry collaboration. The climate-smart mobility innovations of the future will result from cross-fertilizations between industry, universities, and start-ups.

“Sweden is in the middle of a green transition. But the electrification of road and construction vehicles requires competence that is relatively limited in Sweden. Cross-fertilization between industries is therefore necessary to accelerate the process,” Rob Whyte explains.

The centre has already begun operations quietly prior to the official ground-breaking ceremony. Alstom has invited external users into the testing lab and started collaborating with e-mobility start-ups. Today’s ground-breaking on the new annex marks another important milestone, with the centre expected to be completed by 2023.”

[15] Alstom launches an innovation hub for mobility in Västerås, Sweden. 5 oktober. 5 oktober länk

[16] Nu bygger Alstom sin ”tummelplats för innovation”. SR Västmanland. 5 oktober. 1 min radio länk

[17] Hub knyter samman företag i Mälardalen. SR. 5 okt. 5:44 min radio. Länk