Eldrivna lastbilar evenemang och nyhetsbrev

Creative commons license

Rekommenderat nyhetsbrev Drive to Zero Newsletter

Drive to Zero är ett internationellt program som arbetar med accelerera utvecklingen inom zero- and near-zero-emission kommersiella fordon. Arbetet drivs av CALSTART i USA. 

De har ett bra nyhetsbrev som ni kan prenumerera på här. Det kommer ut en gång i månaden och har fokus på eldrivna kommersiella fordon. 

Passar också passa på att tipsa om deras rapport MOVING ZERO-EMISSION FREIGHT TOWARD COMMERCIALIZATION, som är en bra text om statusen för zero-emission lastbilar (85 sid, pdf). De skriver om vilka fordon som finns, om laddinfrastruktur, vad stater kan göra samt trender som är disruptiva. 

Drive to Zero har också precis publicerat en white paper om “Taking Commercial Fleet Electrification to Scale”, som handlar om finansiering av flottor av kommersiella eldrivna fordon. Det är fokus på USA, men är ändå intressant. 

29 april, 07:00 – Webinar om Global EV Outlook 2021

IEA och CALSTART/Drive to Zero kommer ha en gemensam digital sändning när IEAs Global EV Outlook 2021 presenteras. 

Global EV Outlook 2021 är ett referensverk om utveckling av elfordon, laddinfrastruktur och styrmedel. Bl a kommer den handla om tunga fordon.  Ni kan registrera er här.

4 maj Power Circle Summit 2021

Den 4 maj 2021 anordnas strategikonferensen Power Circle Summit för 10:e gången. Årets tema är ”Connecting Energy” och konferensen genomförs digitalt med talare från fem kontinenter. Syftet är att utforska hur energisystem på olika sätt kan dra nytta av den sammankoppling som nu sker mellan energibärare, branscher, energisystem och människor.

Mer info

6 maj ELVÄGAR OCH FRAMTIDENS TRANSPORTER

Konferens EVolution Road 6 maj 2021

“Evolution Road med samarbetspartners bjuder in till digital konferens 6 maj. Öppet för alla som vill veta mer om elvägar och framtidens hållbara transportsystem – välkommen att ta del i samtalet! Anmäl dig (kostnadsfritt)”

“För att få vägledning har vi bjudit in några av Sveriges experter inom elvägar, elektrifiering och vårt framtida transportsystem.” länk 

22 september Grönt ljus 2030 – resultatkonferens för klimatmålen

För tredje året bjuder Trafikverket in till transportsektorns resultatkonferens för klimatmålen 2030 och 2045. Transportsektorn står för en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser och i år har vi elektrifiering av resor och transporter som tema. Läs mer här.

Nu söker Trafikverket goda exempel inom elektrifiering till scenen samt exempel till vår resultatrapport inom; transporteffektivt samhälle, energieffektiva fordon och farkoster inklusive elektrifiering, samt förnybara och hållbara drivmedel. Bidra med de bästa lösningarna senast 15 maj! 

6-7 oktober eComExpo- ny nordisk mässa för elektrifierade nyttofordon!

“Med lika delar expo, provkörningar och konferenser är eComExpo den givna mötesplatsen för alla som arbetar för utveckling, introduktion och etablering av fossilfria nyttofordon.” 

Den 6–7 oktober 2021 är det premiär för eComExpo i Arlandastads nybyggda mässhallar.

Ni kan läsa mer här.

Det är möjligt att vara med digitalt.

Samt de kommer ha ett seminarieprogram, som bl a kommer diskutera följande frågor:

 • Vad behövs från politiken för att skapa en efterfrågan på de lätta lastbilarna?
 • Guide till elektrisk transportbil, så funkar det!
 • Vad krävs för att den sista milen blir grön?
 • Batteridriven mark och fastighetsskötsel, ett självklart val.
 • Det krävs för att ta autonoma transportlösningar till nästa nivå.
 • Så kan den offentliga upphandlingen användas som ett styrmedel.
 • Elvägar – Nyckelfråga eller ekonomiskt sänke?
 • Roaming och betallösningar för den kommersiella trafiken.
 • En infrastruktur med tillräcklig kapacitet är ett fundament för elektrifiering.
 • Depåladdning, så funkar det.
 • Energilager, en förutsättning för elektrifiering.
 • Så kompetenssäkras fordonsindustrin. 
 • Upphandling av elbussar och dess infrastruktur.