Arkiv / Samhälle

Rivian planerar börsintroduktion – värdering 50 miljarder USD?

Creative commons license

Amerikanska start-upen Rivian kan ha en börsintroduktion i september i år enligt Bloomberg News. Det kan också ske tidigt nästa år [1].

Det viktiga är att värderingen på företaget kan bli 50 miljarder USD för elfordonsföretaget. Det är mycket pengar [1,2].

Deras värdering är redan stor

Några jämförelser är kinesiska elfordonsbolaget Li Auto Inc. drog in 1,26 miljarder USD i juli på en börsintroduktion och XPeng samlade in 1,5 miljarder USD i augusti på en introduktion i USA.

Det var länge sen i elfordonsvärlden, men det är intressant att Teslas marknadsvärde vid deras börsintroduktion 2010 var 1,7 miljarder USD [3].

En annan jämförelse är att Fords börsvärde är 47 miljarder USD [3]. Ford är också en av ägarna av Rivian.

Rivian passade också på ha ett finansieringsrunda i januari i år. De drog in 2,65 miljarder USD. Värderingen då var 27,6 miljarder USD [5].

Företaget har totalt samlat in 8 miljarder USD under olika finansieringsrundor sen 2019 [5].

En av deras mest kända och mäktigaste ägare är Amazon, som har beställt 100 000 fordon från Rivian. Vi skrev om bakgrunden till den orden 2019 [6].

Företaget har inte många anställda

Företaget Rivian är tolv år gammalt och har i dagsläget ungefär 3 600 anställda [1]. Deras produktionsanläggning ligger i Normal, Illinois och är en ombyggd anläggning, som Mitsubishi ägde innan [4].

Leveranser av fordon startar i år

De planerar att börja leverera tre elfordonsmodeller i år. Rivian säger att deras pick-up R1T och deras SUV R1S ska börja levereras till sommaren i år [5]. Deras leverans har blivit försenad innan [7]. Företaget ska också börja producera fordonen som Amazon beställt senare i år. Rivian har lovat att producera 10 000 fordon till Amazon fram till och med 2022 [4].

Rivian har också sagt att de ska börja sälja i Europa och Asien, men de modellerna kommer vara lite mindre [2].

Vill ha sitt eget laddnätverk

Rivian vill inte bara bygga elfordon utan de vill också bygga upp sitt egna laddnätverk. De kommer utnyttja CCS standarden. En speciell del är att många av deras stationer kommer byggas i anslutning till nationalparker, cykelleder och vandringsleder. De vill att ägaren ska kunna ta sitt fordon till sina nöjen. Det är i dagsläget osäkert om de kommer öppna upp sitt laddnätverk för fordon från andra företag. Rivian kommer också bygga sin egen hårdvara för laddningen [8].

Hård konkurrens i USA

Rivian ska börja leverera sin pick-up i år. Konkurrens kan dock vara hård på sikt i USA. Tesla har sin Cybertruck, Ford kommer med en elektrisk F-150 och GM planerar en elektrisk Hummer [9].

En stor skillnad är Teslas Cybertruck är billigare [10]. Cybertruck går att köpa från 40 000 USD med 250 miles räckvidd, men Rivians modell startar från 75 000 USD (300 miles räckvidd).

Rivians kunder kan dock få det amerikanska statliga stödet för inköp av elfordon på 7500 USD. Teslas kunder kan inte få det med befintliga styrmedel eftersom de sålt så många fordon i USA. Biden har dock planerat att ta bort begränsningen, så Teslas kunder kanske kommer kunna få stödet på sikt.

Egna kommentar

50 miljarder som start. Det är mycket. Det säger mycket om förväntningarna på elfordon och läget på börsen.

Utan Amazons ägande och order så skulle inte Rivian blivit så värderat. Bloomberg kallar Amazon en kungamakare. Det är sant.

Om man redan har en krigskassa på 8 miljarder USD kan man göra en del. Om du får in ännu mer på en börsintroduktion så blir du ännu starkare.

Rivian måste nu visa att de kan få fram sina fordon och få nöjda kunder. Vi ska ha koll på dem.

Jag undrar när vi får se Amazonbilar i Sverige som är gjorda av Rivian.

Är för övrigt otroligt nyfiken på hur Amazon kommer kombinera och styra deras laddnätverk, deras 100 000 Rivian bilar och deras varuflöden.

Referenser

[1] Amazon-Backed EV-Maker Rivian Aims for IPO This Year. Bloomberg. 10 februari. (Bakom betalvägg) länk

[2] Tesla rival Rivian aims for IPO this year – Bloomberg News. Yahoo Finance. 10 februari 2021. länk

[3] This Could Be The Biggest EV IPO Ever With Value Topping Investor Ford’s. Investor. länk

[4] Rivian, with Amazon and Ford already in its corner, plans huge stock IPO. Autoblog. länk

[5] Rivian announces $2.65 billion investment round. Rivian Pressrelease. 16 januari. länk

[6] Amazon lägger order på 100 000 mindre el-lastbilar. omEV. 20 sep 2019. länk

[7] Rivian raises $2.5 billion as it pushes to bring its electric RT1 pickup, R1S SUV to market. Tech Crunch. 10 juli 2020. länk

[8] Rivian takes an adventurous approach to its charging network. 18 december 2020. CHARGED. länk

[9] From Tesla and Rivian to Ford and GM: Take a look at the electric trucks automakers are planning. 26 november 2020 CNBC. länk

[10] Tesla’s Cybertruck Vs. Rivian’s R1T: How Do These Trucks Of The Future Match Up? Benzinga. länk