Arkiv / Samhälle

Företagsanalys FCA gruppen (Fiat/Chrysler)

Creative commons license

Fiat som sedan 2011 äger en majoritet av aktierna i Chrysler är en finansiell framgångssaga. Fiat har gått från ett börsvärde på $5,8 miljarder år 2004 till ett kombinerat börsvärde på $75,5 miljarder i juli 2018 [1]. Arkitekten bakom företagsbygget som idag heter FCA gruppen, var Sergio Marchionne som tillträde som VD för Fiat år 2004. Sergio Marchionne avled hastigt den 25 juli 2018. Detta har skapat en del osäkerheter kring FCA gruppens framtid, även om det sedan tidigare var känt att Marchionne planerade att pensionera sig under 2019. FCA gruppen består idag av bilföretagen Fiat, Alfa Romeo, Abarth, Lancia, Maserati, Chrysler, Dodge, Jeep, RAM, SRT och Mopar samt tre komponent- och produktionsföretag; Comau, Magneti Marelli och Teksid [2]. En betydande förklaring till FCA:s framgång är varumärket Jeep som har fyrdubblat sin försäljning sedan övertagandet och beräknas vara mer värt än resten av FCA gruppen tillsammans [3]. Ferrari som tidigare var en del av gruppen är ett fristående bolag sedan 2016 [4]. Den totala försäljningen 2017 var 4,42 miljoner fordon [4] (siffror för 2018 släpps den 7 februari). För USA är det redan officiellt att försäljningen ökade med 17% [5]. FCA gruppen är dock en av de fordonstillverkare som har sett sin aktie minska mest i värde under 2018 [6].

”Köp inte vår elbil”

Sergio Marchionne var en av bilvärldens stora profiler, känd för sin rättframma stil och kontroversiella uttalanden. Ett av de mer kända är när han på en konferens år 2014 avrådde köpare från att köpa deras Fiat 500e BEV, då FCA förlorade $14 000 per såld bil [7]. Historiskt har elektrifiering varit ett lågintensivt område för FCA gruppen. Ett experiment i början av 1990-talet med Chrysler TEVan (56 st sålda), sedan ett hopp i tid till 2013 när Fiat 500e introducerades. Fiat 500e är en så kallad ”compliance car” dvs en bil som är framtvingad på grund av regleringar. I praktiken rör detta Kalifornien och ett fåtal till amerikanska delstater [8]. Fiat 500e har trots Marchionnes uppmaningar hittills sålt i över 24 000 exemplar, främst i Kalifornien och Oregon [9]. De tekniska specifikationerna har varit i stort sett oförändrade sedan start; 110 hk, ett 24 kWh batteri och 135 km räckvidd [10]. År 2017 inleddes försäljningen av familjebussen Chrysler Pacifica Hybrid, en laddhybrid med 53 km räckvidd och plats för 7 personer [11]. Pacifica Hybrid har valts som den huvudsakliga fordonsplattformen för Alfabets (Google) satsning på autonoma fordon; Waymo. 2018 annonserade Waymo att de har beställt 62 000 Pacifica Hybrid som ska levereras inom 2,5 år [12].     

Ambitiösa elektrifierade planer

FCA gruppen likt andra fordonstillverkare har annonserat ambitiösa planer för elektrifiering av framtida modeller. FCA lanserade sin senaste 5-års plan i juni 2018, i vilket det planeras investeringar på över €9 miljarder inom elektrifiering [13]. I planen har Jeep en framträdande roll. 4 BEVs och 10 laddhybrider ska lanseras innan 2022, dock främst riktade till den kinesiska marknaden [13]. Förbättrad prestanda vid t ex terrängkörning kommer att lyftas upp i försäljningen [14]. Ambitiösa mål har även satts upp för Maserati. 4 BEV:s och 8 laddhybrider kommer lanseras till 2022, riktade mot premiumsegmentet där Tesla och inom kort Mercedes och Audi är konkurrenter. Fiat och Alfa Romeo ska även de lansera laddhybrider och BEV:s. Mildhybrider (48V) och hybridsystem ska ersätta dieseldrivlinor, vilket ska fasas ut i alla modeller (förutom i professionella fordon) senast 2021 [14]. Att kunna dela komponenter mellan flera märken blir allt viktigare inom bilindustrin. För BEV:s kommer FCA gruppen därför utveckla fyra elektriska drivlinor: en för framhjulsdrift, en för fyrhjulsdrift, en prestandaversion och en för premiumsegmentet [14]. Sammantaget är förväntningarna från FCA att 20% av försäljningen år 2022 är hybrider, laddhybrider eller BEV:s och 40% är mildhybrider. I en analys av 5-års planen av Electrek ligger FCA förnärvarande cirka två år bakom resten av fordonsindustrin inom elektrifiering. Om den nya planen håller är det dock sannolikt att FCA gruppen är ikapp övriga fordonstillverkare till år 2022 [13].      

Egen kommentar

Sergio Marchionne var inte direkt populär i elbilskretsar, ingen VD inom fordonssektorn har varit lika öppet skeptiskt till elektrifiering. När man läser hans uttalanden så tolkar jag det inte nödvändigtvis som ett motstånd mot tekniken i sig, snarare en stark motvilja att ta kortsiktiga förluster. I företagsbygget FCA har finansiell stringens varit ett av ledorden (t ex genom stora amorteringar av lån). Den nya 5-årsplanen från FCA (utvecklad under Marchionnes tid som VD) är kanske av denna anledning mer anmärkningsvärd än de elektrifierade planer som har presenterats av de andra fordonstillverkarna. Kanske är det ett tecken på att elektrifierade fordon (inklusive BEV) kan vara en lönsam affär även för FCA? Eller så vill de bara anpassa sig till kinesiska regleringar?         

Källor

[1] The Automaker data book Q3 2018, Automotive World: https://www.automotiveworld.com/research/the-automaker-data-book-q3-2018/  

[2] FCA Group: https://www.fcagroup.com/en-US/Pages/home.aspx

[3] Jeep could be worth more…, CNBC, 17 juni 2017:  https://www.cnbc.com/2017/07/17/jeep-could-be-worth-more-without-fiat-chrysler-says-morgan-stanley.html

[4] World Car Manufacturers – 21st edition, Automotive World, 2018

[5] FCA US Reports 2018: https://www.prnewswire.com/news-releases/fca-us-reports-2018-december-and-full-year-sales-300772429.html

[6] Avanza, FCA: https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/512736/fiat-chrysler-automobiles-nv

[7] Fiat Chrysler CEO: Please don’t buy Fiat 500e electric car: https://www.reuters.com/article/chrsyelr-ceo-evs/fiat-chrysler-ceo-please-dont-buy-fiat-500e-electric-car-idUSL1N0O71MS20140521

[8] What the heck is a ”compliance car”?, ThoughtCo: https://www.thoughtco.com/what-is-a-compliance-car-85648

[9] Monthly plug-in EV sales, InsideEvs: https://insideevs.com/monthly-plug-in-ev-sales-scorecard-historical-charts/

[10] Fiat 500e, PlugIn Cars: https://www.plugincars.com/fiat-500e

[11] Chrysler Pacifica: https://www.chrysler.com/pacifica/hybrid.html

[12] Waymo orders 62000 autonomous Chrysler Pacifica Hybrid vans, Cleantechnica: https://cleantechnica.com/2018/06/01/waymo-orders-62000-autonomous-chrysler-pacifica-hybrid-vans/

[13] FCA announces a bunch of new all-electric vehicles, Electrek: https://electrek.co/2018/06/01/fca-new-all-electric-vehicles-jeep-maserati-models/  

[14] FCA makes big commitment to electrification, Wards Auto: https://www.wardsauto.com/engines/fca-makes-big-commitment-electrification