Arkiv / Samhälle

Uniti One presentation

Creative commons license

Uniti presenterade igår sitt nya fordon Uniti One.
Tyvärr kunde jag inte vara på plats, men det var möjligt att följa eventet via stream.
Ni kan också se eventet efteråt, se länk , själva bilen visas 2:37:10.
Det är ett paket av teknik, affärsmässiga och hållbara förslag de föreslår, läs [2].
Några kom ihåg fakta
Företag

2018 Q1 Söka finansiering för produktion
2018 Q3/Q4 Första produktionen av bilen
2019 Första leverans av bil
Ska ge ut en egen kryptovaluta som ett sätt att få in kapital och hitta affärslösningar.
Bilen
300 km elräckvidd (22 kWh) dvs 0,7 kWh/10 km
Lättvikt, kolfiber
Två styralternativ. Ett med traditionell ratt och det andra med Unitis egendesignade koncept med ett centrerat joystick styrsystem.
Pris
Tre olika bilmodeller
Priserna ligga mellan 145 000 kr och 199 000 kr beroende på typ
Laddning
Har vanligt batteri, men också ett mindre batteri som går att ta loss och som kan laddas i vanlig kontakt. Väger just nu 14 kg och kan ge 30 km elräckvidd. I vanlig kontakt tar det 1 timme att få den helt laddad.
Bilen kan snabbladdas 20 mil på en halvtimme.
Arbetar också med induktiv laddning
Samt solceller på taket.
Kunder
Andrabil/pendelbil för urbana medel- och höginkomsttagare.
Unitis pressrelease [1]
”Uniti, Sveriges nya elbilstillverkare visar idag upp sitt nya fordon, Uniti One. Den eleganta, prisvärda elbilen är utformat för att sätta nya standarder i hållbarhet, säkerhet och bekvämlighet för en prislapp under 199 000 kr.
Unitis första årliga lanseringsevent (U17) kommer att hållas i företagets nya produktionsanläggning i Landskrona. U17- eventet avslöjar för första gången Uniti Ones kapacitet och ytterligare potential inför tvåtusen entusiaster, investerare, partners och media. Publiken får en förhandsgranskning av fordonets många innovativa funktioner, till exempel den imponerande energieffektiviteten (300km med endast ett 22kWh batteri) och den unika och intuitiva användarupplevelsen. Stort intresse väcktes när två styralternativ visades upp. Ett med traditionell ratt och det andra med Unitis egendesignade koncept med ett centrerat joystick styrsystem – ett innovativt alternativ till det traditionella sättet att köra.
“Vi är glada att dela med oss av våra framsteg och visa vår vision för framtida mobilitet samtidigt som vi närmar oss massproduktion”, Lewis Horne, VD för Uniti.
Eventet omfattade också demonstrationer och konferenser med representanter från tjugofyra nyckelpartners, bl.a. Nvidia, Siemens, Tele2, E.ON., Kuka Robotics, Haldex, BorgWarner, Fanuc Robots. För att illustrera hur den ytterst hållbara Uniti One kommer att släppa ut minst 75% mindre koldioxid under hela livscykeln än andra (el)bilar höll partnern Kuka Robotics en demonstration av Unitis lätta och automatiserade ​tillverkningsmetod, en som är betydligt mer skalbar än traditionella produktionsmetoder för bilar.
Uniti kommer erbjuda tre olika bilmodeller med första leveranstid i början av 2019. Även om alla modeller är i premiumklassen kommer priserna ligga mellan 145 000 kr och 199 000 kr beroende på typ. Ivriga kunder kan ansluta sig till en ständigt växande skala av Uniti-entusiaster (över tusen bilar är redan förbeställda) genom att reservera sin Uniti One för en återbetalningsbar deposition på 1399 kr. Genom att förbeställa Uniti One får kunden möjlighet att anpassa bilen efter sina önskemål, berättigande till ett beta-testprogram ​och tidigare leverans av bilen bland andra förmåner. Vidare detaljer och andra valbara tillköp finns tillgängliga online på www.uniti.earth/order eller genom Unitis återförsäljningspartner MediaMarkt, www.mediamarkt.se/uniti.”
[1] DEN SVENSKA STARTUPEN UNITI LANSERAR SIN FÖRSTA ELBIL “UNITI ONE” . Pressrelease. 7 dec länk
[2] THis is What We Do. Uniti. 50 sidor om Uniti länk  (läsvärd)
[3] Uniti one är presenterad. Ny Teknik. 7 dec 2017. länk
[4] Uniti One är officiell – här är svenska elbilen som fixar 30 mil. Recharge. 7 dec länk