Arkiv / Samhälle

California Dreamin – Faraday Future

Creative commons license

Idag kör vi igång en ny säsong av OMEV. Det första utskickat handlar om Faraday Future.

California Dreamin – Faraday Future

skrivet av Martin Borgqvist (SP)
Det är mycket på gång i Kalifornien när det kommer till elbilar och ny fordonsteknik. Förutom Tesla så ryktas det som bekant att Apple jobbar på en elbil i ett projekt som kallas Titan [1], och Google utvecklar autonom körning sen ett par år tillbaka [2]. Det är lite av en trend just nu att Silicon Valley ger sig in i fordonsindustrin. Gemensamma nämnare för Silicon Valley-bolagen som nu intresserar sig för bilar är bland annat; uppkopplade fordon, eldrift och autonom körning. Vi får säkert anledning att titta mer på denna trend framöver.
En annan ny fordonstillverkare som det ryktats en hel del om under 2015 är Faraday Future. De är baserade i Los Angeles, förvisso inte Silicon Valley, men ändå Kalifornien.
Storyn hittills om Faraday Future innehåller flera spännande ingredienser; det har varit hemligt vem som är VD, det finns kinesisk finansiering, de har lyckats rekrytera flera kända namn inom fordonsindustrin och även från andra branscher till sitt team. Den information som kommit ut från företaget ger hintar om att de arbetar med ett mobilitetskoncept där man kanske inte behöver äga en egen bil utan kan få tillgång till olika sorters fordon genom abonnemang [3],[4].
Det har varit en hel del rykten och en del stora ord. Men så den 4 januari 2016 var det dags att visa upp ett koncept på CES i Las Vegas. Konceptfordonet som visades upp är ensitsigt, påminner om en racing-bil och kallas för FFZERO1. Nyhetsbrevet electrive liknar fordonet vid en all-electric Batmobil [5]. Det finns mer att läsa om FFZERO1 på t ex [3] och [6], men nedan är en kort sammanfattning.
FFZERO1 är en ensitsig konceptbil med fyra stycken Quad Core Motors på totalt mer än 1000 hästkrafter (> 745 kW). Detta skulle kunna möjliggöra 0-60 mph (0-96 km/h) på mindre än 3 sekunder och en topphastighet på 200 mph (321 km/h). Koncpetbilen skall användas som en testbädd och som inspiration för att ta fram lösningar för Faraday Futures framtida elfordon. FFZERO1 bygger på en variabel plattform som kallas VPA (variable platfrom architecture). VPA har batteripacket i botten och antalet strängar i batteriet kan varieras, liksom antalet elmotorer. Dessutom kan deformationszonerna fram och bak varieras. Detta gör det möjligt att ta fram fordon med olika batterikapacitet, köregenskaper och hjulbas på samma plattform. VPA är även förberedd för olika grader av autonom körning [3].
Andra finesser som presenteras i FFZERO1 är t ex möjligheten att konfigurera inställningar i bilen från distans via användarens smart-phone, insamling av biometrisk data från föraren via instrumentpanelen samt en aerodynamisk tunnel i fronten som bland annat hjälper till att kyla batteripacket. Tanken med konceptet är att bilen skall ha ett sjätte sinne för användarens behov och intentioner [3], [6].
Faraday Future har varit igång i ca 1.5 år och har idag drygt 500 anställda och de planerar att inom kort starta bygget av en fabrik norr om Las Vegas, Nevada. Fabriken är ca 278 000 m2, investeringen ligger på 1 miljard USD och ca 4500 arbetstillfällen skulle kunna skapas. Planerna är att lansera en bil inom de kommande åren. De viktigaste marknaderna är USA och Kina. En av finansiärerna bakom Faraday Future är (som ryktet sa) Jia Yueting från Kina. Jia är en av Kinas mest förmögna personer och han är grundaren av Leshi TV (LeTV) som är en av Kinas mest populära sajter för on-line tv (ett kinesiskt Netflix). Ett strategiskt partnerskap har inletts mellan de båda företagen, där LeTV kommer att hjälpa Faraday Future med att komma in på den kinesiska marknaden och kanske även med media-innehåll som kan konsumeras i självkörande bilar. Det lär finnas fler, ännu icke namngivna, finansiärer bakom Faraday Future [3], [7]. När det kommer till företagets ledning så verkar det finnas två talespersoner, Stacy Morris och Nick Sampson, den senare är också senior VP för R&D och produktutveckling. Nick Sampson har en bakgrund på bland annat Tesla. Förtetagets VD är för tillfället Chaoying Deng som arbetar på Le Vision som är kopplat till LeTV [8], [9]. Enligt flera analyser så verkar Faraday Future i grunden vara en kinesisk satsning på elfordon för att konkurrera med Tesla[8], [9], [10]. Det har även figurerat rykten om att Faraday Future är en fasad för Apples elbilssatsning, men detta är inte så troligt enligt [9]. Om man vill läsa en artikel som ger en översikt av utmaningarna för Faraday Future om de skall komma ikapp Tesla så kan [11] rekommenderas. Utmaningarna som beskrivs där gäller även elbilsmarknaden i stort.
Egna kommentarer
Kalifornien i allmänhet och Silicon Valley i synnerhet blir mer och mer förknippat med elbilar. Detta skall bli intressant att följa.
Den mystik som omgett Faraday Future har börjat klarna och kokar man ner det så tycker jag man kan sammanfatta det så här: Företaget försöker ta fram elfordon med en hög grad av uppkoppling, och på sikt självkörning, som skall passa affärsmodeller där användaren har tillgång till bil(ar) snarare än äger en. På 1.5 år har de blivit drygt 500 anställda, tagit fram en konceptbil och kommit en bit på vägen med planer på en fabrik, men det kvarstår att få fram en produkt.
När det gäller att få fram en produkt så talas det om att Faraday Futures skall ha färdiga fordon inom några år. Tesla grundades 2003 och lanserade sin Roadster 2008 [11], [12]. Det tog med andra ord fem år och jag tror inte att man startade från noll, Lotus gjorde chassit. Det känns som en utmaning att få fram en helt ny bil snabbare än på fem år. Samtidigt vet vi inte så mycket om Faraday Futures samarbetspartners och leverantörer ännu, samt vad dessa eventuellt kan hjälpa till med.
Källor
[1] Everything You Need to Know About Apple’s Electric Car Project. Länk
[2] Google Self-Driving Car Project. Länk
[3] Faraday Future. Hemsida
[4] Inside Faraday Future, the secretive car company chasing Tesla. Länk
[5] electrive.com, 2016-01-05. Hemsida
[6] This is Faraday Future’s ridiculous 1,000-horsepower electric concept car. Länk
[7] Chinese Billionaire Confirms He’s Behind Electric Car Company Planning $1B Factory Near Las Vegas. Länk
[8] Cracking The Mystery Of Faraday Future — Concepts Revealed. Länk
[9] The Secret Story Behind The Latest Would-Be Tesla Challenger. Länk
[10] LeTV Le Supercar Is An Electric Car From China. Länk
[11] Faraday Future has 4 hurdles to overcome before it challenges Tesla. Länk
[12] About Tesla. Hemsida