Arkiv / Fordon

Premiär för elbusslinje 55 i Göteborg

Creative commons license

skrivet av Magnus Karlström
Igår började busslinje 55 trafikeras med tre helt eldrivna bussar och sju elhybridbussar, samtliga från Volvo Bussar.
Elbussen snabbladdas med förnybar el vid ändhållplatserna. Ändhållplatsen vid Chalmers Lindholmen är inomhus.
Enligt Hållbarhetschef Niklas Gustavsson har Volvo förbundit sig att återvinna de uttjänta batterierna [4].
Linjen är ett resultat av samarbetet ElectriCity, ”där nya lösningar för framtidens hållbara och attraktiva kollektivtrafik utvecklas, testas och demonstreras. Förutom själva bussarna, omfattar samarbetet även att ta fram och testa nya hållplatslösningar, trafikledningssystem, säkerhetskoncept och energiförsörjning”.
I ElectriCity ingår samarbetspartners Volvokoncernen, Västra Götalandsregionen, Västtrafik, Göteborgs Stad, Chalmers tekniska högskola, Energimyndigheten, Johanneberg Science Park, Lindholmen Science Park, Business Region Göteborg, Göteborg Energi, Älvstranden Utveckling, Keolis, Akademiska Hus och Chalmersfastigheter.”
Här finns en 3-minuters film (från Volvo Buss) som visar elbussen. Den innehåller filmsegment som visar inomhushållplatsen, men även intervjuer med AB Volvo samt Göteborg Stad. Här finns en intervju i P4 Göteborg med Volvos hållbarhetschef Niklas Gustafsson om premiären.
Volvo Buss släppte också appen ”ElecTrip” på ITunes den 9 juni. Appen är möjlig att använda på vilken busslinje som helst. När du hoppar på bussen så börjar du använda appen. När du hoppar av och stänger av appen, så räknar programmet ut hur mycket energi bussen använde under din busstur, men den redovisar också ut utsläpp. Resultatet redovisas för ett antal olika bussteknologier varav dieselhybrider, laddhybrider och batterielbussar ingår.
Appen är möjlig att använda på IPhone och IPad.
[1] Premiär för elbusslinje 55 i Göteborg. Volvo Buss Pressrelease. länk
[2] Framtidens kollektivtrafik på rull i Göteborg. Energimyndigheten. Pressrelease.länk
[3] Video: Volvo electric bus route 55 in Gothenburg. länk
[4] Göteborgs gator testarena för elbuss. DN. 15 juni. länk