Arkiv / Fordon

BYD:s problem i Long Beach

Creative commons license

BYD har fått en hel del dålig press i Kalifornien samt de har problem med federala myndigheter.
Bakgrunden är att april 2013 vann BYD en order på 10 elbussar till Long Beach Transit Authority.
Juni 2013 vann BYD en order på 25 elbussar till Los Angeles County Metropolitan Transportation Authority.
BYD blev anklagade för att de inte uppfyller arbetsmiljölagstiftning i USA samt att de betalade lön under mininivå. Anklagelsen gäller BYD:s verksamhet i USA.
Det blev ett rättsfall. Domstolen friade BYD om frågan om minilön, men bötfällde BYD angående arbetsmiljöfrågor. Böterna blev inte stora [10].
Men det finns också ett annat problem. Federal Transit Administration (FTA) står för en del av medlen till inköpet av elbussarna till Long Beach. Nu tycker FTA att BYD inte varit sanningsenliga vid projektansökan. FTA anser att BYD inte tagit hänsyn till företag ägda av minoritetsgrupper. Konsekvensen kan bli att FTA inte betalar ut stödet [5].
New York Times har också skrivet en negativ artikel om att BYD inte skapat så många arbeten i Kalifornien i USA som de har lovat [9].
Egen kommentar
BYD använder sina elbussar och eltaxi i sin kommunikation. Men de är inte ett elfordonsbolag idag. De gör huvudsakligen fordon med förbränningsmotorer.
Mönstret som framträder är att de kopplar lokalisering av ny produktion av elbussar med stora ordrar av elbussar. Om en stad köper många elbussar så lägger BYD produktion där.
Nu har jag inte skrivit om alla försök som BYD gör i Europa, men de använder samma strategi där som de gör i USA. BYD är med i nationella eller lokala försök med elbussar. De låter en nationell organisation testa deras elbussar.
Min gissning är att den stad i Europa som gör den första stora elbussordern från BYD också kommer få en lokal produktion.
Det är nog inte bra för BYD att de fått negativ press om arbetsmiljö och minoriteter i USA.
Källor
[4] Activists want Long Beach, L.A. county to dump BYD electric buses over Chinese firm’s low wages. 11 april 2013. länk
[5] Long Beach’s $12.1M electric bus purchase from Chinese company may be blocked by federal government. 2 mars 2014. länk
[6] Federal Government May Block BYD Deal In Long Beach. Gas 2.0.  länk
[7] Long Beach Transit Faces New Challenges with Electric Bus Procurement. Long Beach Post. 27 aug 2013. länk
[8] Test On BYD’s Zero-Emission Bus Halted
Action Delays Delivery Of  Long Beach Transit Buses. Long Beach Post. 27 aug 2013. länk
[9] Chinese Company Falling Short of Goal for California Jobs. New York Times. länk
[10] BYD Labor Issues Resolved by California Labor Commission, Minimum Wage Dispute Dropped, Technical Fines Reduced by Two-Thirds. BYD pressrelease. 14 mars 2014. länk