Arkiv / Samhälle

Status för energiinnovationer

Creative commons license

International Energy Agency (IEA) har lanserat sin rapport ”State of Energy Innovation”, som beskriver trender och utmaningar för innovationer inom energi [1-3].

Världen behöver snabbare uppskalning av innovationer inom energi. IEA uppskattar att 35 procent av utsläppsminskningar som krävs för att nå nettonoll är beroende av teknologierna som ännu inte har demonstrerats i kommersiell skala [1].

Innovationer inom energi krävs också för att länder ska nå sina mål för stabilare värdekedjor, konkurrenskraft och resiliens.

Data om utvecklingen inom energiinnovation

En utmaning är att det saknas bra data för utvecklingen. IEA försöker med den här rapporten sammanställa trender. De undersöker till exempel hur mycket offentliga medel som satsas, hur mycket riskkapital som används och vilka demonstrationsprojekt genomförs.

En speciell favorit är deras kompletterande och kostnadsfria webbaserade databas ETP Clean Energy Technology Guide, där de sammanställer kunskap om 600 teknologier. De beskriver teknikmognad (mätt i TRL- Technology readiness level), kostnadsmål, senaste nyheterna och vilka som leder utvecklingen. Ni kan till exempel se statusen för solid-state batterier eller natrium-jon batterier [4]. Om någon i ansökan vill kategorisera vad statusen är för deras teknologi är, finns det en möjlighet att hitta en källa här.

De har också en webbaserad databas på många demonstrationsprojekt i världen – Clean Energy Demonstration Projects Database [5].

IEA har i rapporten också sammanställt 26 extra viktiga nyheter (se kapitel 2) om framsteg inom innovationer det senaste året [1]. De har också gjort en webbaserad lösning för att visa 156 viktiga nyheter här. Det finns bland annat 20 nyheter inom transportområdet.

De har också valt att göra mer detaljerade beskrivningar om nyheter och trender inom tre teknikområden. De är:

  • Innovation för att förbättra mångfalden av batterimaterial
  • AI för energi
  • Innovation för att minska kostnaderna för koldixoxidavskiljning

Inom innovationer för att förbättra mångfalden av batterimaterial beskriver de innovationer inom återvinning, nya batterikemier, återanvändning, nya metoder för av få fram materialen och mycket annat. De gör beskrivningar av senaste nyheterna. IEA klassificerar också olika innovationer enligt TRL-skalan. Den sammanställningen på ca 25 sidor finns i kapitel 7.

Offentliga medel till innovationer inom energi 

I IEA-länderna satsas i medel 0,04% av BNP på offentlig FoU inom området innovationer inom energi. Det är mindre än förr. Runt 1980 så var satsningarna i storleksordning 0,1%.

IEA önskar att medlen borde öka för att snabbare få innovationerna kommersiella.

Sverige ligger på ca 0,05%, men till exempel Norge satsar 0,1% [1].

Statliga satsningar globalt är i storleksordningen 50 miljarder USD per år. De ökar också från år till år, men ökningen har minskat. De beror bland annat på att USA och Kanada inte ökar sina satsningar längre.

Global utveckling av patent

Under perioden 2000–2022 var patenten inom låg-emissionsteknologi fyra och en halv gånger fler än inom området fossila bränslen.

Kina blev det landet med mest nya patent inom energi 2021. Det är också så att Kinas patent är till 95 procent inom området låg-emission.

Riskkapitaltrender – ökning men oroväckande trend 

Mängden riskkapital till start-ups inom energiområdet har växt sedan 2015. En trend är dock att de senaste två åren har medlen sjunkit med 20%.

IEA bedömer att mängden riskkapital har sjunkit på grund av inflation, men också att det är större osäkerhet kring politisk vilja att uppnå klimatmål. Det är viktigt för många start-ups för att skapa efterfrågan på sina produkter. Speciellt är det viktigt för de företag som måste skala upp sin produktion eftersom det är så mycket dyrare än tidigare steg.

Kina och Europa har ökat hur stor andel av riskkapitalen de får. De stod tillsammans för 50% 2024. USA är dock fortfarande det landet som får mest riskkapital.

IEA bedömer att om enbart ett fåtal av bolagen som fick riskkapital under perioden 2021-2022 lyckas kommer deras påverkan på energimarknaden bli signifikant.

Företagens egna satsningar är den största källan till FoU-satsningar

Även om riskkapital och offentliga satsningar är stora, så är den största globala källan till FoU-satsningar företagens.

Företagen satsar också mer och mer. I medel har FoU-satsningarna från företagen ökat tre gånger snabbare än BNP-tillväxten. De företag som satsar speciellt mycket är fordonsbolagen. En annan viktig trend är att kinesiska företag har satsat mer på FoU. Numera finns tre statsägda kinesiska företag på topp-tio-listan i världen på företag som satsar mest på FoU.

Demonstrationsprojekt är försenade

IEA följer 580 demonstrationer som kan implementeras innan 2030.

Mer än 60 miljarder USD har allokerats till dessa projekt. Men flera av projekten har försenats på grund av inflation och policy-osäkerhet.

I princip alla projekt sker i USA, Europa och Kina. De flesta handlar om energiproduktion.

Summeringen 

IEA:s sammanställning visar att satsningar på offentlig och privat FoU inom energi har ökat årligen med 6% de senaste åren.

Men IEA varnar för att det finns en del trender som tyder på att tillväxten kommer minska i några avancerade ekonomier.  Det är en oroväckande signal att nya prioriteringar kommer leda till minskade satsningar.

IEA skriver själva att det finns väldigt många positiva trender inom teknologiutvecklingen, men det gäller att fortsätta satsa nu.

Egna kommentarer

Deras datasammanställning är imponerande.

Databasen om statusen för 600 teknologier kommer jag använda ofta.

Oroväckande att mängden riskkapital minskar just nu.

Referenser

[1] The State of Energy Innovation, IEA. April 2025 Länk (Möjligt att ladda hem en hel rapport 212 sidor),

[2] Executive summary. IEA. Länk

[3] Presentation State of Energy Innovation. Youtube. 48 minuter.

[4] ETP Clean Energy Technology Guide. 2025. Länk

[5] Clean Energy Demonstration Projects Database. IEA. 2025. Länk