Arkiv / Teknik

ABB och Northvolt, NiMH seminarium samt Daimler investerar i batterier och elbilar i USA

Creative commons license

skrivet av Magnus Karlström
“ABB och Northvolt i samarbete om Europas största batterifabrik”
“ABB och Northvolt har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), ett partnerskap, om ett brett samarbete kring produkter och teknik, inklusive produkter och tjänster för Northvolts toppmoderna fabrik för litiumjonbatterier samt ett nära samarbete kring utveckling av batterilösningar och FoU-aktiviteter. ABB Technology Ventures (ATV) kommer att stödja den initiala projektfasen genom tidig investering.Northvolt ska bygga Europas största och mest avancerade fabrik för litiumjonbatterier i Sverige. Med stöd av ABB:s expertis inom industriell automatisering, integrering av robot-, maskin- och fabriksautomatisering, elektrifiering samt ABB:s samlade digitala erbjudande ABB AbilityTM, kommer fabriken att förse europeiska kunder inom bilindustrin och andra centrala industrier med högkvalitativa och anpassningsbara batterilösningar. Fabriken förväntas inleda produktionen under 2020. En demonstrationslinje kommer att stå klar 2019 där Northvolt kontinuerligt kan optimera produkter och processer” [1].
”Northvolt ska bygga Europas största och mest avancerade fabrik för litiumjonbatterier i Sverige. Med stöd av ABB:s expertis inom industriell automatisering, integrering av robot-, maskin- och fabriksautomatisering, elektrifiering samt ABB:s samlade digitala erbjudande ABB AbilityTM, kommer fabriken att förse europeiska kunder inom bilindustrin och andra centrala industrier med högkvalitativa och anpassningsbara batterilösningar. Fabriken förväntas inleda produktionen under 2020. En demonstrationslinje kommer att stå klar 2019 där Northvolt kontinuerligt kan optimera produkter och processer” [1].
Anläggningen planeras producera 32 GWh/år 2023 [2].
“ABB Sveriges vd Johan Söderström uppger för Di att bolaget investerar tio miljoner euro, motsvarande 95 miljoner kronor, i Northvolt” [3].
“Northvolts vd Peter Carlsson uppger för Di att det inte är klart huruvida fabriken ska ligga i Västerås eller Skellefteå, men räknar med att annonsera ett beslut i mitten av oktober. [3]”
[1] ABB och Northvolt i samarbete om Europas största batterifabrik. 26 sep 2017. ABB Pressrelease. länk
[2] ABB teams up with Northvolt on Europe’s biggest battery plant. Reuters. 26 sep. länk
[3] ABB och Northvolt bygger batterifabriken tillsammans. Dagens Industri. 26 sep. länk
Seminarium om NiMH batterier den 17 oktober
NiMH batterier – roll i energisystemet och återvinningsmöjligheter”, se bifogad inbjudan (pdf). Anmälan med information om specialkost görs senast 2017-10-10 till Sandra Gustafsson, se inbjudan för mer infomation.
Seminariet äger rum den 17 oktober kl 10-16.
Plats: Seminarierummet 10-an i Kemihuset, Chalmers tekniska högskola, Göteborg.
Seminariet anordnas i samarbete med Competence Centre Recycling (CCR) inom projektet 37720-1 Processutveckling för återanvändning och/eller återvinning av Nickelmetallhydridbatterier som finansieras av Energimyndigheten.
Daimler investerar 1 miljard USD i elbil- och batteriproduktion i USA
Daimler investerar i Alabama USA i sin amerikanska Mercedes-Benz anläggning.
Investeringen ger 600 arbetstillfällen.
Mercedes-Benz ska producera en elektrisk SUV där från och med 2020.
Samt det bli också platsen för Daimlers femte batteripackanläggning. Batteriproduktion planeras vara i gång 2018.

[4] Daimler to invest $1 billion in Alabama plant, create over 600 jobs. Reuters. länk
[5] Mercedes Plots Tesla Attack With $1 Billion U.S. Electric Push. Bloomberg. 21 september. länk
[6] Mercedes-Benz to set up EV production in US, battery plant; $1B investment in Alabama. 21 sep 2017. Green Car Congress. länk