Arkiv / Teknik

Elfordonsbatterimarknaden – aktörer och marknadsläge

Creative commons license

Tillverkare av elfordonsbatterier har en stor påverkan på pris, prestanda och körbarhet för alla elfordon. Idag gör vi en analys av marknadsläget för aktörerna och imorgon tittar vi lite närmare på prisutvecklingen.
Marknadens största celltillverkare för elfordon, räknat i producerade GWh, är Panasonic (33%), BYD (20%) och LG Chem (11%).

Batterimarknaden – aktörer

Skrivet av Helena Berg
Valet av batterileverantör är strategiskt för fordonstillverkarna för att säkerställa leverans, kvalitet och prestanda. Japanska och koreanska tillverkare har länge varit de som dominerat EV-marknaden. I och med de strängare kraven för statliga subventioner i Kina (som vi skrivit om tidigare) börjar även kinesiska tillverkare på allvar slå sig in på den globala marknaden. Nyligen blev det känt att NEVS valt Contemporary Amperex Technology Ltd (CATL), en av Kinas största tillverkare av Li-jonceller [1].
Att Tesla jobbar med Panasonic har nog inte undgått någon, men även VW och Ford använder Panasonics celler till framför allt PHEV (laddhybrid) och HEV (fullhybrid). LG Chem är en av de batteritillverkare som har flest kontrakt med OEMer världen över: GM, Audi, Renault, Volvo Cars, Ford, Faraday Future, och så vidare… Hyundai lämnade Samsung för LG Chem [2]. BMW, VW och FIAT har valt Samsung, Daimler och Kia har valt den tredje koreanska storspelaren SK Innovation. De japanska batteritillverkarna Toshiba och Lithium Energy Japan har valts av Honda respektive Mitsubishi, men även Daimler. Listan kan göras lång.
Nissan har sin egen tillverkare – AESC – ett JV med japanska NEC. Sedan finns det exempel på det omvända att en batteritillverkare även gör fordon: kinesiska BYD.
Batteriproduktion
De största celltillverkarna, räknat i producerade GWh, är Panasonic, BYD, LC Chem, AESC, Samsung, A123, Lithium Energy Japan, Johnson Controls [3]. 2015 hade Panasonic 40% av marknaden för celler till xEVs med en årlig produktion på ca. 4,6 GWh. 2016 hade Panasonic ökat produktionen med 45%, till 6,7 GWh, men hade bara 33% av marknaden [4,5]. Detta skulle dock bara räcka till ca. 110.000 BEV (batterielbil) om vi antar ett pack på 60 kWh.
Sedan 2014 har produktionen av celler för xEVs ökat med 310% och var totalt för 2016 20,4 GWh [4,5]. Den tillverkare som ökar mest är BYD – en öking med 243% på ett år, dock är det oklart om celler till elbussar är inkluderade i siffrorna för 2015. Ifjol hade BYD ca. 20% av marknaden [5].
LG Chem vill år 2020 vara världens största tillverkare av xEV-batterier med en planerad årlig försäljning på 6,4 miljarder USD 6. 2016 var LG Chems försäljning 856 miljoner USD, en ökning på 70% gentemot året innan [7], men antalet producerade GWh ökade med 60% [5].
Kina kommer starkt
Kinas motsvarighet till Panasonic och LG Chem är CATL – Kinas näst största batteritillverkare efter BYD. CATL skapades 2012 och har mål att producera 50 GWh 2020 (dvs. motsvarande max 830 000 BEV med en packstorlek på 60 kWh). De har tredubblat försäljningen sedan 2015 och har gått om LG Chem i omsättning. Bolaget har kontor ibland annat Sverige, Tyskland och Frankrike. Planen är att bygga en fabrik i Europa [9]. Fram till helt nyligen kunde de av sekretess endast säga att BMW fanns på listan över partners, men nu kan alltså även NEVS läggas till på den publika listan. Men även Geely verkar finnas som partner [10].
Störst i Kina är BYD, som förutom batterier tillverkar bilar och bussar. 2015 producerade BYD 1,62 GWh, vilket motsvarade ungefär 50% av den totala produktionen i Kina 2015 [10]. Tillsammans med CATL har de 80% av den kinesiska marknaden. Andra stora tillverkare i Kina är Guoxuan, Wangiang A123, Lishen, BAK, CALB, etc. [13]. De flesta levererar enbart till inhemska fordonstillverkare, och då till stor del till elbussar.
Marknadsprognoser
Det är många som vi titta i kristallkulan och förutspå batterimarknaden. Vi skrev om några analyser under 2016. Ofta är det inte lätt att jämföra studierna då olika framtidsperioder används, en del studerar bara xEV och en del den totala batterimarknaden för Li-jonbatterier och en del inkluderar alla typer av batterier.
Technavio presenterade i slutet av 2016 en analys av den totala batterimarknaden och förutspår en årlig tillväxt på över 70% mellan 2015 och 2020, och marknaden för batterier till fordon torde årligen öka med 42% [8]. Men ungefär 18 månader tidigare presenterade de en liknande analys där den årliga ökningen 2015-2019 skulle vara 31% [11]. Varför denna stora skillnad är svår att förstå om man inte går igenom rapporterna i detalj.
En annan analys förutspår att den totala batterimarknaden kommer vara ca. 69 miljarder USD år 2022 och att den årliga ökningen skulle vara 16,6% [12]. Europa skulle vara den näst största marknaden efter Asien. Dock är denna studie begränsad till mindre celler – 3-10 Ah, celler som ofta inte är av intresse för PHEV och BEV.
En källa till marknadsprognoser som vi ofta refererat till är franska Avicenne. I somras presenterades en marknadsprognos där de separerat ut behovet för xEV från det totala behovet av Li-jonbatterier. År 2025 tror de att det kommer behövas 120 GWh Li-jonceller för xEV-applikationer (dvs. 2 miljoner BEV om vi antar 60 kWh per pack) och att den årliga ökningen skulle vara 21%. Totalt anses behovet av Li-jonceller 2025 vara 215 GWh [14].
Referenser
[1] NEVS secures battery supply for 9-3 EVs from CATL. Green Car Congress. 28 feb 2017. länk
[2] Hyundai favors LG, leaves Samsung. The Korea Times. länk
[3] LG Chem, Panasonic & Samsung SDI Are Top 3 Lithium-Ion Battery Makers In Transport Sector. 2016. länk
[4] Top EV Battery Producers (2015 vs 2014 Top 10 List). länk
[5] EV Battery Makers 2016: Panasonic And BYD Combine to Hold Majority Of Market  länk
[6] LG Chem sets 7 trillion won goal. 2016. länk
[7] LG Chem’s EV battery sales to grow 70 pct this year. 2016. länk
[8] Global Next-generation Battery Market to Showcase a CAGR of more than 71% Through 2020: Technavio. länk
[9] Power surge: Chinese electric car battery maker charges for global market. Reuters. 2016. länk
[10] Li-ion Power Battery Industry 2017: Trends and Forecasts 2020 for Global Market länk
[11] Global Li-ion Battery Market for EVs 2015-2019 länk
[12] Lithium Ion Battery Market Worth 68.97 Billion USD by 2022 länk
[13] Top 10 Rankings on EV Battery Manufacturers and Battery Material Suppliers in China – Part 1 länk
[14] The Rechargeable Battery Market and Main Trends 2015-2025 Director, AVICENNE ENERGY länk