Arkiv / Teknik

Kinas val av batterikemi – ett hinder för billigare batterier?

Creative commons license

Idag får ni en analys av en underlig nyhet från Kina. Analysen är gjord av Helena Berg.

Kinas val av batterikemi – ett hinder för billigare batterier?

skrivet av Helena Berg
Det senaste draget för att gradvis minska subventionerna för elfordon har nu Kinas regering beslutat att inte ge några subventioner för elbussar utrustade med Li-jonbatterier av typen NMC [1]. Endast fordon med LFP-batterier kommer kunna ta del av subventionerna. Oklart om detta enbart gäller elbussar.
Många kinesiska elbuss- och batteritillverkare använder just LFP-celler, bland annat BYD…
Detta är dåliga nyheter för de koreanska batteritillverkarna LG Chem och Samsung, som framför allt producerar Li-jonbatterier med NMC-kemi.
Den officiella versionen från Beijing är att beslutet speglar säkerhetsriskerna med NMC-celler, då man från kinesiskt håll menar att NMC-celler kräver mer avancerad paketering än vad de flesta kinesiska tillverkare klarar av [2]. Beslut baseras på ett antal säkerhetsincidenter med NMC-batterier.
“There has not been enough safety verification or product development for new energy electric passenger vehicles,” säger chefen för Kinas Equipment Industry-departement Zhang Xiang Mu, och han tillägger att Kina startade forskningen kring NMC-batterier sent och att säkerheten kring dessa batterier inte är tillräckligt utforskad. [3]
De koreanska tillverkarna döljer inte sitt missnöje, utan säger att detta är bara protektionism som går tvärt emot den globala trenden. Från LG Chem och Samsung hävdar man att ingen av deras produkter har varit inblandade i någon incident där batterier exploderat. Sant eller inte, så menar man från koreanskt håll att de incidenter som Kina refererar till var relaterade till uselt tillverkade celler av kinesiska tillverkare, som saknar kunskap om NMC-tekniken.
“Beijing’s latest move apparently has some political motivations,” säger en utländsk investeringsbank till Korean Times. “All reported explosions were by LFP batteries made by Chinese companies.” [2]
“Although the Chinese government has pinpointed safety issues, the ban is clearly politically motivated,” säger en anonym källa till Korea Herald [4].
Vad är skillnaden?
NCM-celler är baserade på en nickel-mangan-kobolt-oxid och har högre cellspänning och energitäthet än LFP-celler (som är en järnfosfat). Däremot är effektegenskaperna bättre hos LFP-celler. Största skillnaderna mellan dessa kemier rent säkerhetsmässigt är att NMC-celler är känsligare för överladdning och att NMC-celler kräver noggrann övervakning av temperaturen på grund av risken för exposition. Det bör dock nämnas att LFP-celler inte är okänsliga för överladdning eller temperatur.
Att nu dra in subventionerna för NMC-batterier är ännu ett steg mot att minska den koreanska dominansen inom batteriindustrin.
Aktiekursen för LG Chem och Samsung föll med 7 respektive 10 % efter Kinas uttalande [5].
Även om detta kan vara ett temporärt drag från Kina kommer antagligen det slå hårt mot de koreanska tillverkarna under en lång tid. LG Chem och Samsung öppnade batterifabriker i Kina i slutet av förra året [6,7], och som vi skrev om i höstas.
Emellertid meddelade den kinesiska finansministern Lou Jiwei så sent som i januari i år att de kommer att gradvis dra tillbaka subventionerna för elfordon: minska med 20 % 2017-2018 och med 40 % 2019-2020, för att helt försvinna från 2021 [8]. Allt för att sätta press på fordonstillverkarna att sänka priset på bilarna istället för att förlita sig på subventioner.
“China, along with North America and Europe, is one of the three major markets of electric cars, which account for more than 30 percent of the Korean battery makers’ performance,” enligt uttalanden från koreansk industri [2].
Enligt beräkningar gjorda av Nomura Securities kan LG Chems inkomst från fordonsbatterier sjunka med 19 % under 2016 på grund av Kinas förbud. Samsung torde se ett större försäljningsbortfall (-30 %) när deras leveranser till elbussar dras in, allt enligt Nomura Securities. [4]
“Even China’s major EV makers still prefer NCM batteries,” sa LG Chems senior vice president Kim Jong-hyun vid en konferens tidigare i år. Även Samungs VD Cho Nam-seong sa nyligen: “We are confident the EV market will continue its steep growth.”  [4]
Panasonic har nyligen etablerat ett JV med kinesiska Dalian Levear Electric Co., Ltd för att möte det ökade behovet av fordonsbatterier till elfordon. Man kommer förlita sig på Panasonics teknik (NMC- och/eller NCA-kemi) och kunnande för produktion och kvalitet. Produktionen beräknas starta 2017 [9]. Antagligen inga subventioner att vänta sig för detta JV, eller?
Egna kommentarer
Är detta ett första steg för att säkra BYDs konkurrenskraft?
Personligen har jag inte läst om någon bussolycka där orsaken till härrör från just NMC-celler. Har du någon information får du gärna tipsa oss i redaktionen.
Det låter mycket med att LG Chem och Samsung skulle tappa 19 resp. 30 % på grund av Kinas nya subventionsregler. Antagligen räknar Nomura Securities både på bussar och personbilar. Och jag gissar att de även har ett långt perspektiv i sina beräkningar. Gäller det 2025 och x miljoner batteripack?
Japanska och koreanska batteritillverkare är de som leder vad det gäller att producera högkvalitativa Li-jonbatterier. Vill Kina komma i kapp? Rent forskningsmässigt så tror jag det krävs mer än indragna subventioner…
Blir intressant att följa om prisutvecklingen på NMC-batterier påverkas, och hur de koreanska batteritillverkarna kommer agera.
[1] MIIT: intends to push the new energy vehicles the points system länk
[2] Korean exporters cringe at rising trade barriers in China. länk
[3] Korean exporters cringe at rising trade barriers in China. länk
[4] Samsung, LG feel pinch as China scales back EV subsidies länk
[5] China bus battery subsidy ban causes share slump for Korean suppliers. länk
[6] LG Chem opens mega battery plant in China länk
[7] LG Chem to Build EV Battery Plant in Europe
länk
[8] China to tighten checks on subsidies for new-energy vehicles länk
[9] Panasonic: Joint Venture Company Established to Manufacture Automotive Batteries in Dalian, China. länk