Arkiv / Teknik

Kommentar 2nd use, Teslas Powerwall, tips på energilagringsevent

Creative commons license

Idag får ni en sammanställning av analyser av Tesla Motors plan att sälja batterisystem för energilager för hus och företag.
Ni får också tips på rapporter och seminarier som har relevans för Tesla Motors planer.

Tesla Motors ska börja sälja batterisystem för ellagring för hus och företag

skrivet av Magnus Karlström
Tesla Motors kallar systemet till hus för Powerwall.
De kommer sälja Powerwallsystemen i två olika storlekar. Ett system på 10 kWh som kostar 3500 USD samt ett system på 7 kWh som kostar 3000 USD. Det är dock otydligt om det är med eller utan subventioner t ex Kalifornien har 60% subventioner för system av det här slaget [9]. Dimensionerna är ungefär 1*1,5 meter samt ca 15 tjockt.
Tesla Motors kommer också sälja Powerpack som är på 100 kWh och som mer är tänkt för företag. Bloombergs analytiker tror att den marknaden kommer vara den stora för Tesla Motors [6].
Powerwall går redan att beställa från Tesla Motors hemsida, men kommer börja skeppas om ca 2 månader [7].
Till Europa kommer PowerWall ca 1-2 kvartal efter att den kommer ut i  USA [7].
Upprampningen kommer gå långsamt det första året, men när Gigafactory är klart så kan försäljningen öka mer.
Elon sa också att de kommer fortsätta med att öppna patent även inom det här området.
Elon Musk presenterade planerna om Powerwall den 1 maj. Hela Elons presentation finns att se här (18 min). Den är värd att se på. Hans presentation fick goda recensioner [16].
Den 1 maj blev twitter blev galet, mitt RSS flöde svämmade över och de flesta nyhetstjänster jag läser hade Elon överst. Personer som är marginellt intresserade av energifrågor kunde helt plötsligt Musks namn.
Han blev jämförd med Henry Ford [8]. Någon skrev att Musk hade sitt Iphone ögonblick [9].
Analytikerna var nöjda med med planerna för att de anser att det är bra att Tesla Motors sprider riskerna med Gigafactory [13].
Musk placerade sina planer i ett stort sammanhang. Han sa ”change the way the world uses energy”.
I visionen pratade om han att 160 miljoner Powerpack kan lagra energi åt hela USA och två miljarder enheter kan räcka för världens energibehov.
Marknaden för energilagring spås att öka mycket [5,10]. Det finns givetvis konkurrent till Tesla Motors [4].
Några konkurrenter inom området energilagring för hus/företag med ganska djupa fickor är t ex Samsung SDI Co Ltd, LG Chem Ltd and Saft Groupe SA . Det är också så att det finns konkurrenter som har produkter i ungefär samma prisklass som Tesla Motors [4].
Det är också så att marknaden för energilagring har stort stöd av styrmedel på många marknaden. En marknad som kan bli stor p.g.a av styrmedel är Japan [3,4].
En analytiker ansåg att i dagsläget är det värdeskapande med Teslas system huvudsakligen tillförlitlighet och backup kraft inte så mycket att tjäna pengar på energilagring [15]. Men det kan ändras när batterier går ner i pris.
Musk är ju också mycket aktiv i solcellsföretaget SolarCity som b la säljer solceller till husägare. Deras system är en lämplig kombination med Powerwall.
Tesla Motors ska presentera sin kvartalsrapport den 6 maj. Medelvärdet av analytikernas prognoser är att Tesla Motors kommer presentera en non-GAAP förlust för kvartal 1 [14].
Det blir en spännade dag för Tesla Motors kommer nog presentera mer om hur det går för deras SUV, kanske lite mer om Gen III, hur går det i Kina och med Gigafactory.
Egen kommentar
Redan 2006 skrev Musk offentligt ut Tesla Motors ”hemliga” affärsplan. Då skrev han att Tesla Motors kommer arbeta med att erbjuda ” zero emission electric power generation options” |12].
6 maj blir det popcorn och lyssna på Musks livesändning igen.
Jonas Fröberg gjorde en analys där han jämförde Musk med Henry Ford dvs det är sant att det finns andra som har byggt energilagring, men skalan och massproduktionsvisionen som Musk pratar om är det nya.
Det är tidigt än, så vi ska givetvis följa hur det går.
Men han är bra på show och mediauppmärksamhet, herr Musk.
För övrigt så uppmärksammade Elon Musk igår på sitt twitterkonto den fyndiga texten svensken Tibor Blomhäll har skrivit om en provtur med en bensinbil. Elon skrev ”Very funny post of a Tesla owner test driving a gasoline car.”
Referenser
[1] Powerwall. Tesla Motors. Energy Storage for a Sustainable Home. Länk
[2] 3 Charts That Explain Why Tesla Is Developing a Battery for Homes. GreenTech Grid. 29 april. länk
[3] How Tesla’s Energy Storage Play Could Take Flight – or Flop. Energy Collective. 4 maj 2015. länk
[4] Tesla faces competition for customers, subsidies. Reuters. 4 maj 2015. länk
[5] Residential Solar Energy Storage Market to Grow by Factor of 10 from 2014 to 2018. IHS. 12 november 2014. länk
[6] Here’s Why Tesla Is Building Batteries for Your Home. Bloomberg. 1 maj. länk
[7] Svensken i Teslas ledning: ”Batterier gör dig oberoende av elnätet”. Ny Teknik. 4 maj 2015. länk
[8] Teslas nya batteri kan följa i T-Fordens spår. SVD. länk
[9] With his home battery pack, Elon Musk is trying to engineer an iPhone moment.länk
[10] Community, Residential, and Commercial Energy Storage. Navigant. 2014. länk
[11] It’s Official: California Moves Grid Planning Toward the Edge. GreenTechMedia. 15 aug 2014. länk
[12] The Secret Tesla Motors Master Plan (just between you and me). Tesla Motors blog 2006. länk
[13] Tesla’s Battery Business ‘More Evolved Than We’d Thought’. länk
[14] Tesla Motors Analyst Estimates. länk
[15] Tesla Powerwall expands EV battery tech to homes, businesses. Auto Blog.  länk
[16] Tesla’s Elon Musk Lights Up Social Media With A TED Style Keynote. Forbes. länk

Chalmers ”Systems Perspectives on Renewable Power”

Chalmers har skrivit en ebok som heter ”Systems Perspectives on Renewable Power”. Eboken uppdateras årligen och består av 16 kapitel om förnyelsebar kraft.
Några kapitel handlar om energilagring, men även om andra sätt att balansera elnätet. Det finns också t ex kapitel om hur mycket förnyelsebar energi det finns, samt hur befintliga aktörer förhåller sig till förändring.
Läs boken om ni vill placera Teslas planer i ett större sammanhang.
Eboken finns att ladda hem utan kostnad här.

NEPP:s VÅR-SEMINARIUM – Utmaningar och möjligheter med en fortsatt hög takt i omställningen av elsystemet de närmaste 5-10 åren

Kom och diskutera tillsammans med representanter från departementen, Energikommissionen, kraftproducenterna, industrin, branschrepresentanter, myndigheter och forskare.
Plats: Folkets Hus, Stockholm
Tid: Torsdagen 21 maj, kl. 9.30-16.30 (kaffe och registrering från kl. 9.00)
Anmäl dig genom att skicka ett mail till konf@profu.se , och ange ditt namn, ditt företag/organisation, samt om du önskar specialkost. Sista anmälningsdag är 13/5.
Seminariet är kostnadsfritt
Sverige och Norden har varit mycket framgångsrikt i utbyggnaden av förnybar elproduktion. Vi kommer att uppfylla EU:s krav på ny förnybar energi för 2020 med god marginal, och EU:s nya mål för 2030 kommer heller inte att ställa stora krav på vårt elsystem. Vi står alltså väl rustade för den långsiktiga omställningen. Samtidigt har den mer kortsiktiga utvecklingen för de närmaste 5-10 åren hamnat i fokus, i takt med att kraftöverskottet ökat och systempriserna på NordPool sjunkit. Elproducenterna har i olika sammanhang argumenterat för en inbromsning av stödsystemen för ny förnybar elproduktion, medan man politiskt istället agerat för en utökning. Samtidigt görs utspel om en tidigarelagd stängning av kärnkraftverk.
I forskningsprojektet NEPP (North European Power Perspectives) har vi analyserat konsekvenserna av båda dessa utvecklingsvägar, och ytterligare ett antal, och vill gärna diskutera dem med Dig och andra experter inom el- och energiområdet.
Länk till program.

Seminarium om mikronätslösningar

Energimyndigheten anordnar i samarbete med Teknikföretagen ett seminarium för att diskutera mikronätslösningar i Indien inför en kommande utlysning.
När: 12 maj, 9.30-13.00
Var: Stockholm, Nordic Light
Vi vill bjuda in dig/ditt företag för att diskutera hur små och medelstora företag kan bättre testa och utveckla sin teknik och sina lösningar i internationella samarbetsprojekt. Målet för seminariet  är att ta fram underlag för en utlysning om mikronät i samarbete med Indien.
Länk

El på beställning – kunden i fokus?

IVAs projekt Vägval el har som syfte att ge svenska beslutsfattare en oberoende analys av hur alternativa vägval påverkar det svenska elsystemets utformning, funktion och kostnader bortom 2030.
Den 12 maj har de seminariet ”El på beställning – kunden i fokus?” i Stockholm.
länk