Arkiv / Teknik

EVS27 – Den största elfordonskonferensen

Creative commons license

EVS27 (The International Electric Vehicle Symposium & Exhibition) startade igår i ett göteborgsregnigt, men stolt Barcelona.
Jag och ca tretio svenskar försöker hinna med att få överblick och lära oss något på den största konferensen inom elfordon.
Idag får ni en sammanfattning av den första känslan.
Ni får gärna höra av er om ni är intresserad av några speciella presentationer. Här finns en överblick av programmet. Varje presentation på det akademiska programmet har skrivit ca 6-8 sidiga artiklar.
EVS27 – Den största elfordonskonferensen
Det här är den tredje EVS jag varit på. Det sker förändringar.
Den akademiska delen har blivit större. Det är mycket fler artiklar som blivit godkända. De flesta får visa upp sig på en postersession. Det är blandad kvalité, men det finns riktigt bra artiklar. De flesta artiklarna är om bilar samt det är ovanligt lite om bränsleceller samt miljöanalyser.
Ett nytt inslag i programet är ”Project dissemination” där olika samarbetsprojekt avrapporterar sin status. Igår presenterade projekt som t ex
* UNPLUGGED: WIRELESS CHARGING FOR ELECTRIC VEHICLES (forskning om trådlös laddning både för tunga och lätta fordon),
* OPEN CHARGE ALLIANCE – OPEN CHARGE POINT PROTOCOL,
* EMI3: EMOBILITY ICT INTEROPERABILITY INNOVATION (handlar om gemensam ICT plattformar för laddelfordon) samt
* GREEN EMOTION: ELECTROMOBILITY IN EUROPE (EU:s kanske största projekt om elektromobilitet) .
Mässan har ändrat karaktär. Förr fanns leverantörer av elmaskiner, batterier, bränsleceller samt teknikkfolk från bilföretagen. Nu är det mest försäljare för befintliga laddelbilar samt olika länder som visar upp vad varje land har att erbjuda.
Vårt kära grannland Norge har en stor monter och hela EVS gick dit för att fråga hur ett land kan ha 7-8% marknadsandel på laddelbilar.
Kommissionen: Snar överenskommelse om Clean Power for Transport
Olivier Onidi från kommissionen presenterade det senaste om EU policy.
Han trodde att det snart kommer en överenskommelse om Clean Power for Transport, som b la är direktivet om alternativ bränsleinfrastruktur i EU.
Han sa att den standard som ska gälla i EU för snabbladdning är Combo 2, men han var tydlig med att säga att det måste finnas övergångsregler så att de kunder som satsat på CHAdeMO inte blir lämnade. Han nämnde i en bisats att årtalet för när Combo 2 ska gälla inte är det viktiga utan det viktiga är att alla ska veta att Combo 2 är dit EU ska. Jag tolkar det som att tidpunkten december 2017 när Combo 2 skulle varit en krav är under förhandling.
Onidi sa också att det var viktigt att göra direktivet flexibelt så att ny teknisk utveckling kan inkluderas.
Slutligen nämnde han att kommissionen kommer fortsätta att satsa på forskning och utvecklingen inom EV-området. Han tog speciellt upp att viktig forskning var batterier och kommunikationen mellan laddelbilar och infrastruktur.
Micro hybrid, HEV, P-HEV and EV market 2012-2025 – Impact on the battery business
Den franska batterikonsultfirman AVICENNE ENERGY presenterade status för den globala batterindustrin, men också en prognos för utvecklingen.
2012 var den globala marknaden för laddbara batterier ca 50 miljarder USD (330 miljarder SEK). 1990 var marknaden ca 20 miljarder USD.
Blybatterier är den största marknaden. Blybatterier står för ca 35 miljarder USD.
Li-jon batterimarknaden 2012 var ca 15 miljarder USD. Marknaden har växt från ca 2 GWh 1990 till ca 25 GWh 2012 för li-jon.
Marknaden för Li-jon batterier till fordon växer och många aktörer försöker ge sig in i konkurrensen. Avicenne tror att endast 5-6 företag kommer klara sig. De tror på SANYO-PANASONIC, AESC, SAMSUNG, LG och Johnson Controls.
De gjorde också en konservativ prognos fram till 2020.
De tror på ca:
5 miljoner fullhybrider/år 2020
0,4 miljoner PHEV/år 2020
1 miljon år BEV/år 2020.
Det innebär att batterimarknaden för HEV, PHEV och BEV är ca 35 GWh/år 2020.
1 miljon BEV/år är ungefär ett marknadsvärde på 6,5 miljarder USD/år på packnivå. 1 miljon BEV/år är också ungefär 25 GWh/år dvs ungefär lika stor produktion som den totala tillverkningen av li-jon batterier 2012.
De tror att den stora vinnaren fram till 2020 är mikrohybrider. De antar en marknadsandel för mikrohybrider på nästan 55% 2020. Mikrohybrider kommer huvudsakligen använda blybatterier.
I morgon kommer mer från Barcelona.