Arkiv / Fordon

Prestanda är elbilens territorium – ge upp det?

Creative commons license

skrivet av Anders Grauers (Chalmers, Swedish Electromobility Centre)
Visst är tekniken Tesla släpper imponerande, men sättet de för PR-krig mot förbränningsmotorn imponerar nog lika mycket. Såg vi just Tesla utdela det första dödliga slaget i PR-kriget? Lite oväntat blir kanske det första offret supersportbilar med förbränningsmotor.
Nyligen så förvånade Tesla nästan hela världen med 0-100 km/h under 3 sekunder. Ett slag som nog golvade PR avdelningarna på alla prestandamärken. Troligen jobbade de i panik fram en motstrategi men hann nog aldrig sätta den i verket, innan Tesla slog till igen med 0-100 under 2.3 sekunder. Det fick nog även flera supersportbilsmärken att tappa ansiktet inför många kunder. Dock kan de fortfarande visa upp högre toppfart och bättre acceleration än elbilen då farten är uppemot 200 km/h. Fast innan man ens verkar ha hunnit samla styrkorna efter förra slaget så kommer nu Tesla igen och sticker kniven i ryggen… och vrider om ett varv.
Nya Tesla Roadster med acceleration 0-100 på 1.9 sekunder är så snabbt att många nyligen skulle ansett att det är omöjligt, dessutom med toppfart på över 400 km/h!  Visst, Tesla Roadster kommer inte förrän 2020, men med en prestanda som ingen bil idag kan tävla med så har Elon nu mutat in ledarplatsen för elbilar, och alla supersportbilar som säljs från och med nu kommer att ha en konstig lukt av begynnande ålderdom över sig.Kan då inte förbränningsmotorn skaffa sig ett nytt försprång? Knappast, Tesla ligger så nära fysikens gränser att det inte finns mycket mer att visa upp. Alla börjar nog också inse att elmotorn ändå snabbt kommer kunna ta samma steg uppåt som förbränningsmotorn … och sedan lite till.  Det enda sättet att ta tillbaka ledartröjan från Tesla är att bygga in raketmotorer! Att bara nätt och jämnt komma upp jämsides med Tesla duger ju inte heller om man vill återta statusen som får köpare att betala många miljoner för en supersportbil. Elon blickar stolt ut över PR-slagfältet och deklarerar: ”Prestanda är elbilens territorium – ge upp det!”
Såg vi alltså just Elon utdela det dödande slaget mot prestandabilar med förbränningsmotor?
Just nu kan nog supersportbilstillverkarna bara hålla sig tysta ett tag och hoppas att alla deras kunder inte såg när Tesla drog ner byxorna på dem. Vad sker sedan? Kommer alla supersportbilsmärken snabbt byta till eldrift, för att rädda vad som räddas kan? Är de då hänvisade till att kunna visa upp billigare elsportbilar än Tesla, eller har deras varumärken kvar tillräckligt med glans för att behålla marknaden för extrembilar?
Vad gör detta för alla vanliga bilar, de som inte säljs bara på prestanda?De företagen är nog just nu glada att de inte var måltavlan för senaste attacken, men de kände nog marken skaka under fötterna. Visst kan man nog övertyga kunderna om att köpa förbränningsmotorbilar ett tag till, de är ju trots allt prisvärda. Men det blir nog snabbt svårt att ta bra betalt för extra hästkrafter, fler cylindrar och turboaggregat på en motor som inte längre anses platsa i prestandabilarna.
Nästa slag står nog på ekonomins slagfält. Där har förbränningsmotorn fortfarande ett bra övertag, men hur är det med moralen i leden?Till sist har vi slaget om körsträcka, där Tesla också gång på gång överraskat, trots att det borde vara elbilen svaga flank. Det är inte ens säkert att elbilen måste vinna på detta slagfält. Om den vinner på prestanda och ekonomi så kommer räckvidden nog att lösa sig genom en kombination av snabbladdning och anpassning hos användarna. Förbränningsmotorn kommer troligen inte kunna hålla sin marknad bara på ett räckviddsövertag.
Så såg vi just elbilen vinna ett avgörande slag, som kommer att gå till historien som en mästarstrategi, utan att tekniken ens finns till försäljning förrän om 3 år!