Det är mycket nu

Creative commons license

OmEV:s mål är att göra analyser av nyheter, men just nu händer för mycket för att hinna skriva detaljerat om varje nyhet. Så idag får ni kortare beskrivningar av viktiga nyheter, rapporter och tips på evenemang.
Några av nyheterna kommer vi analysera mer längre fram.
Evenemang
22 sep. Erik Björklund, Strukturkemi, försvarar sin licentiatavhandling med titeln ”Insights into the surface chemistry of LiNi0.33Mn0.33Co0.33O2 in Li-ion cells”. Uppsala. 9:15-11:00. Mer info 
här

28 sep Bussplan Stockholm – Elbussen i framtidens kollektivtrafik – Nuläge och visioner. ElectriCITY i samarbete med Volvo, Scania, ABB, Siemens, Vattenfall, InfraNode m.fl. presenterar i ett visionsseminarium Bussplan Stockholm, som ger konkreta exempel på hur Stockholm skulle kunna påskynda övergången till elbussar och testa nya innovativa koncept. Mer info (pdf).
15 nov. Transition to future transport. Chalmers. Styrkeområde Transports konferens. 
länk

16 nov. Hållbara transporter 2017. Stockholm. IVL:s årliga konferens. 
länk

22-23 nov World Light Electric Vehicle Summit, Rotterdam. Större konferens om mindre elfordon.
Intressanta rapporter, avhandlingar och presentationer
Evelina Wikner (Chalmers) presenterade sin licentiatavhandling innan sommaren. Lithium ion Battery Aging: Battery Lifetime Testing and Physics-based Modeling for Electric Vehicle Applications. Fulltext (pdf).
Magnus Hedlund (Uppsala) har skrivit en avhandling om Electrified Integrated Kinetic Energy Storage. länk
Fordonsforskarna Christian Berggren och Per Kågeson analyserar om laddbara bilar kan nå 50% av marknaden i EU fram till 2030. Det kan de om styrmedlena blir de rätta och stora investeringar görs. Läs rapport här.
Colin McKerracher (Chef för avancerade transporter på Bloomberg New Energy Finance) höll nyligen en presentation om statusen för elfordon i världen. Väl värd att ha (pdf).
Nyheter som kommer ha betydelse
Volkswagen nya Roadmap E. De ska ha 50 BEV (batterifordonsmodeller), 30 PHEV (laddhybrider) till 2025, köpa batterier för 50 miljarder EUR samt investera 20 miljarder i E-mobility fram till 2030. länk (pressrelease) länk (Bloomberg analys), länk (Reuters analys).
BMW ska ha 25 elfordonsbilmodeller 2025 varav 12 batterielektriska. länk (Reuters). 
Tesla bygger ett snabbladdarnät (72 kW) för städer. Börjar med Boston och Chicago.
Kina har börjat studera om de ska införa ett förbud att sälja bilar som går på traditionella bränslen. länk (Reuters), länk (Xinhau).
Svenska kommuner får nya möjligheter att införa miljözoner enligt regeringsförklaringen länk
Ny version av LEAF presenterad av Nissan. 40 kWh versionen har elräckvidd 378 km (NEDC). Börjar säljas 2 oktober i Japan. Januari kommer den till USA och Europa. Modellåret 2019 kommer en ny version med större batteri.  länk (presskonferensen), mer teknisk data (Green Car Congress).
Mercedes-Benz presenterade preproduktionsversionen av sin laddhybrid med bränsleceller. Bilen heter Mercedes-Benz GLC F‑CELL (147 kW elmaskin, 49 km elräckvidd (NEDC), 437 km räckvidd med vätgas (NEDC)) länk