Reklamen för i8

Creative commons license

Är ordtrött. Det finns för många ord som har dålig eftersmak. Ord som först, störst, koordinera, satsa, ”det är bara för politikerna att våga”,”det är bara att göra” och ”vår nation ska bli världsbäst”.

Alla orden används ofta av rätt anledning, men de är som smågodis. De smakar inte bra när du har ätit dem konstant i timmar.

Men ord i flyt kan ändra. När en skådespelare med sin röst och kropp tolkar ord med flyt så kan samma text om Hamlet handla om självmord, maktanspråk eller faderskomplex. Det övertydliga försvinner och helt plötsligt finns något som intresserar.

BMW har låtit karaktärsskådespelare tolka födelsen av i8 i en rad reklamfilmer. Orden, rösterna och rytmen ekar fortfarande i mitt huvud.

”I am the possible I am i8”

i8 är BMW:s relativt dyra laddhybrid. I Tyskland kostar den omkring €100 000. i8 ska börja levereras till kunder i juni i Europa och ca i juli i USA. i8 följer efter i3 i BMW:s satsning på laddelbilar. Jag har skrivit om hur BMW valde satsa på i3 i ett tidigare nyhetsbrev.

Nu vill BMW ge i8 en röst och en reklamfilmsserie är klar.

Reklamen följer i samma spår som Volvo Cars reklam med Zlatan och Robyn. Men i BMW:s i8 reklam är det bilen i8 som berättar om sina svåra födelse och var den är på väg.

Texterna blir lästa av skådespelare som vrider, pausar och ger orden kraft. Det låter som monologer i Richard III. Födelsen har blivit motarbetad, men nu är kraften här.

Filmerna är regisserade av filmregissören Gus Van Sant, som är känd för filmer som t ex Good Will Hunting och Milk. Han är en regissör som gör relationsdramer med en svart kant.

Det finns tre en-minuters reklamfilmer.

Skådespelaren Michael Pitt tolkar och kämpar i den första filmen här. Livet är en kamp som handlar om att inte ge upp. Kampen ger livet mening och skönhet. Michael Pitt är en amerikansk karaktärsskådespelare, som spelat många plågade män. Det är inte glitter och glamour. En av hans mest kända rolltolkningar är gangstern Jimmy Darmody, som i tv-serien Boardwalk Empire slåss mot alla och sig själv.

I den andra filmen tolkar Sam Hazeldine i8 mer som en urkraft med bibliska undertoner. Den filmen finns här.

I den tredje filmen viskar Mickey Sumner fram i8:s kraft. Bilen är mer som vattnet som urholkar berget.  Den sista filmen finns här.

Texterna är lite annorlunda i alla filmerna och tolkningarna skiljer sig åt. Men alla filmerna slutar på samma sätt.

”I am the possible

I am i8.”

Egen kommentar

BMW:s satsning på laddelbilar är annorlunda.

De är inte ett bolag som GM, Nissan, Renault och Mitsubishi som använt sin satsningar på laddelbilar i deras strategi för att vända en nedåtgående trend. BMW har varit framgång ett bra tag. i-satsningen är något annat.

De är inte Tesla Motors som kan lägga hela sin kraft på att bygga laddelbilar och symboliskt vara den nya och goda bland gamla och långsamma. BMW måste sprida sin kraft att behålla sin ledartröja bland premium och samtidigt försöka ta del av det nya.

i8 och i3 är ett försök. i8 har nog blivit motarbetad inom BMW.

Reklamfilmerna fångar osäkerheten och kampen att födas som ny teknik. Orden i filmerna tillsammans med rösterna har fångat känslan i en teknikfas.

Kanske kan vi sitta på något hem om ett antal år och minnas känslan av den här tiden genom att se och höra orden i Michael Pitts tolkning.

Källa

[1] i8 Launchkampagne: So wirbt BMW für sein Zukunftsmodell. 9 maj 2014. länk