Toyota undrar vad en bil är?

Creative commons license

Toyota stormar fram. Vinsterna ökar. Men igår hände något underligt. Toyotas vice VD Mitsuhisa Kato funderade vad en bil ska bli på presskonferensen i Tokyo (finns en film här, ca 12 min).
Svaret är en häst. Eller egentligen att relationen mellan en bil och förare ska bli som mellan en ryttare och en häst. Ny teknologi som artificiell intelligens och röstigenkänning ska användas i bilen så att bilen kan känna av hur föraren mår för att kunna småprata. Föraren och bilen ska bli vänner.
5:30 in i presskonferensen finns en film om hur en pigg pensionär åker en tur.  Hans bil känner hur föraren känslomässigt mår och ger ett tips med god social kompetens som gör förarens dag.
Toyota kallar forskningsprojektet, som används i bilen, ”The Toyota Heart Project”, som är ett kommunikationssprojekt där kommunikation och artificiell intelligens kombineras. Prylarna ska emotionellt kunna kommunicera med oss. De ska kunna se och höra hur vi mår och kunna prata med oss på rätt sätt.
Tekniken används bland annat i den ljuvliga lilla roboten Kirobo som numera är astronaut. Den lilla roboten är nu på den internationella rymdstationen och ska intervjua den första japanska rymdstationschefen någon gång i november eller december [ref]Japan’s Kirobo Talking Robot Speaks 1st Words In Space (Video). Länk[/ref].
Den 21 augusti 2013 var första gången en robot pratade i rymden. Kirobo sa de klassiska orden ”Den 21 augusti tog en robot ett litet steg för en bättre framtid till oss alla”. Kirobo pratar japanska.
En film om och med Kirobo finns här (ca 2 min, filmen är på japanska, men ni förstår ändå).
Kato varnade under sitt tal att en bil får aldrig bli ett verktyg utan det måste vara en relation.
Personligen så ser jag fram emot en söndagstur med en Kirobobil där vi diskuterar skadeläget i West Ham och samtalet startar med en suck från en deltagande bil.