Renault-Nissan når inte säljmålet för batterielbilar till mars 2017 enligt Ghosn

Creative commons license

Försäljningen av batterielbilar från Renault-Nissan är ca fyra år efter förväntningarna enligt VD:n Carlos Ghosn. Det sa han i en intervju i Financial Times [ref] Renault-Nissan admits it will miss 2016 electric car target. 10 nov 2013. Financial Times. länk (krävs prenumeration för att läsa)[/ref][ref]Nissan/Renault won’t make electric vehicle goals: CEO. NBC. 12 nov. länk[/ref].
Renault-Nissan har målet att kumulativt att sälja 1,5 miljoner batterielbilar till mars 2017. Företagen har gemensamt investerat ca 4 miljarder EUR (35 miljarder SEK) för att nå målet. De har tagit fram bilar som Twizy, Fluence Z.E, Kangoo Z.E och ZOE, samt Nissan LEAF, som är den mest sålda batterielbilen i världen. LEAF har sålt ca 83 000 från starten 2010 fram till september 2013. Jag gjorde en analys på vem som köpt LEAF i en text här.
Men nu backar Ghosn från målet. Han säger att de kommer inte nå målet förrän först om fyra år.
Ghosn anser inte kostnaden för batterielbilarna är problemet utan att laddinfrastrukturen inte är tillräckligt utbyggd. Han sa att han skulle inte köpa en bensinbil om det inte fanns en bensininfrastruktur.
Enligt FT har Renault-Nissan totalt sålt ca 120 000 batterielbilar än så länge.
Redan maj 2013 sa Ghosn att han inte trodde på målet 1,5 miljoner längre [ref]Renault-Nissan unlikely to hit 2016 EV target. Automotive News. 13 maj 2013. länk[/ref]. Det nya är väl att han nu sa att de kan nå målet fyra år senare samt att det största problemet är avsaknad av laddinfrastruktur.