Arkiv / Samhälle

Arbetsprogram och förväntningar på Clean Industrial Deal

Creative commons license

av Martina Wikström

Varje år publicerar EU-kommissionen sitt arbetsprogram, där de viktigaste policy- och lagstiftningsprodukterna presenteras ihop med en tidsplan. Dagens nyhetsbrev kommer att fokusera på några av de initiativ som kommer att komplettera Clean Industrial Deal samt på vad Clean Industrial Deal förväntas leverera.

Arbetsprogrammet för 2025 

Den 11 februari presenterade EU-kommissionen sitt arbetsprogram för 2025 [1]. Det är ett relativt kortfattat dokument som belyser de viktigaste prioriteringarna under året samt uppger vilket kvartal som arbetet förväntas att inledas. Nedan finns korta sammanställningar av ett antal betydelsefulla initiativ för elektrifieringen av vägtransporter.

Nytt klimatmål för 2040

Inom Ursula von der Leyens partigrupp EPP finns de som krävt ett mindre ambitiöst mål för 2040 än den minskning med 90 %, jämfört med 1990, som föreslogs våren 2024 [2]. I arbetsprogrammet befästs dock denna ambition och beslutet planeras att genomföras under Q1. EU:s klimatlag ska revideras och ett nytt klimatmål för 2040 införas. Detta kommer att ligga till grund för det uppdaterade åtagandet (NDC, Nationally Determined Contribution) under Parisavtalet som EU kommer skicka in inför nästa COP30 i Brasilien senare i år. Konkreta konsekvenser för Sverige har inte publicerats, men när den svenska regeringen bedömde förslaget förra våren låg en minskning med 90 % till 2040 i linje med regeringens ambition om att utsläppen från vägtransporter ska ner till i princip noll, bland annat genom en ökad elektrifiering [3].

Sustainable Transport Investment Plan

Transportkommissionären Apostolos Tzitzikostas aviserade Sustainable Transport Investment Plan redan i höstas. Planen syftar till att identifiera och genomföra åtgärder för att stötta energiomställningen inom transporter och specifikt till att öka produktionen och förbättra distributionen av hållbara drivmedel samt tillgången till el för transporter [4]. Planen ska presenteras Q3 och kommer inte innebära någon ny lagstiftning, men skulle kunna bland annat innebära ökade anslag till befintliga initiativ till exempel Connecting Europe Facility.

Omnibusspaketet och en översyn av taxonomin 

En stor del av det initiala arbetet hos kommissionen är att förenkla och harmonisera befintlig lagstiftning. Ett Omnibus-paket som syftar till att konsolidera befintliga och kommande krav för rapportering inom taxonomiförordningen och av ESG (miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning). Kommissionen bedömer att företagens administrativa börda med rapportering kan minska med 25 %.

Vad är känt om Clean Industrial Deal hittills? 

EU:s svikande globala konkurrenskraft har diskuterats flitigt senaste året. Inför denna mandatperiod har flera underlagsrapporter tagits fram, bland annat Draghirapporten. Ursula von der Leyen har därför aviserat att hon avser att presentera en Clean Industrial Deal under de första 100 dagarna av den nya mandatperioden. Clean Industrial Deal är ett policypaket för att vässa EU:s konkurrenskraft och förväntas presenteras den 26 februari. Det ryktas om att den kommer struktureras enligt sex tematiska områden: energisäkerhet och energipriser, finansiering, återvinning och kritiska råmaterial, arbetskraft och kunskaper, lead markets och global handlingskraft [5, 20].

Ett antal initiativ har aviserats, bland annat ska energi-kommissionären Dan Jørgensen presentera en Action Plan for Affordable Energy Prices, tillsammans med Teresa Ribera (vice ordförande för en ren, rättvis och konkurrenskraftig omställning) samt en Electrification Action Plan. Den sistnämnda har fokus på industrins energiomställning, men förväntas även innehålla satsningar på modernisering av elnät. En översyn av energiskattedirektivet ska även genomföras, där till exempel momssystemet föreslås differentieras för att främja användningen av fossilfri energi. Klimatkommissionär Wopke Hoekstra är ansvarig för detta. Lead markets, eller pionjärmarknader, är ett koncept inom innovationsteori som syftar till att skapa föregångsmarknader, där nya tillvägagångssätt kan tillämpas. Det har bekräftats att detta kommer vara en central del av Clean Industrial Deal [6]. Ansatsen har testats tidigare. 2007 lanserade EU-kommissionen Lead Market Initiative för att främja innovationer [7]. Vid en utvärdering lyftes bland annat positiva erfarenheter av förbättrade möjligheter att koppla ihop industriella parter i FOI-projekt med relevanta aktörsgrupper som stod för efterfrågan, till exempel upphandlande myndigheter. Utvärderingen lyfter även att retoriken kring hur konceptet presenterades uppfattades olika i olika medlemsländer, med resultatet att konkreta förändringar i policy uteblev, till exempel förutsättningar för innovationsupphandling [8].

EU industrial action plan for the automotive sector

Den 30 januari lanserade Ursula von der Leyen ett nytt forum för strategisk dialog om framtiden för europeisk fordonsindustri med syftet att samla inspel till den handlingsplan som kommissionen ska presentera den 5 mars [9]. 22 organisationer deltog och förutom från fordonsindustrin även konsument- och fackförbund [10]. Ingen traditionell drivmedelstillverkare närvarade utan det var uteslutande laddinfrastruktursaktörer.

Något som har lyfts är koldioxidkraven och att dessa är utmanande för flera fordonstillverkare. ACEA har inför mötet lyft att det finns ett behov av en översyn av kraven redan i år, 2025 [11]. Samtidigt är det flera fordonstillverkare som aviserat att de kommer nå kraven, t.o.m. utan att köpa utsläppskrediter från elbilsföretag så som Tesla och Polestar [12, 13]. Just denna möjlighet, att köpa krediter, tycker bland annat Renault är skadlig för europeisk fordonsindustri [14].

Det har även aviserats initiativ för att påskynda elektrifieringen av företagsfordon [15]. Denna lagstiftning finns inte utpekad i arbetsprogrammet, vilket gör att den eventuellt ingår i denna handlingsplan [16].

EU-regler för utsläppsfria tunga fordon

Den lagrådsremiss som regeringen publicerade i torsdags, angående lagändringar till följd av ändrade EU-regler för utsläppsfria tunga fordon, rör inte några ändringar i kraven utan följer av ändringar i EU:s definition av utsläppsfritt fordon [17]. Utöver elfordon ingår nu även förbränningsmotorer med mycket låga utsläpp, högst 3 g CO2/tonkilometer, eller högst 1 g CO2/personkilometer för fordon med koldioxidutsläppsvärde fastställt enligt förordning (EU) 2017/2400 alternativt högst 1 g CO2 /kilometer eller 1 g CO2/kWh för fordon som inte har fastställda koldioxidutsläppsvärden enligt förordning (EU) 2017/2400. Att EU-definitionen har utökats har varit ett starkt önskemål från fordonsindustrin [18].

Egen kommentar

Det är intressant att följa hur EU kraftsamlar för att möta en alltmer fientlig omvärld. En konkurrenskraftig fordonsindustri är en viktig förutsättning för den europeiska välfärden. I november skrev OmEV om rapporten The future of European Electric vehicles som tagit fram på uppdrag av Europaparlamentet. Utifrån rapportens scenarioanalys fanns bara ett alternativ där Europas fordonsindustri fortsatt har en global relevans och det är om den utvecklar egen världsledande teknologi och tar en ledande roll i den globala elfordonsmarknaden [19]. Arbetsprogrammet innehåller flera viktiga initiativ och det finns en utpekad koordinering mellan olika delar av kommissionen. Det som ändå blir mest intressant att ta del av är vad Clean Industrial Deal föreslås innehålla. I arbetsprogrammet är detta endast är en rad bland andra, men omfattningen av åtgärder kan bli omfattande.

Referenser

[1] EU-kommissionen, Arbetsprogram 2025, 11 februari 2025 länk

[2] Politico, 1 februari 2025 länk

[3] Regeringen, 14 mars 2024 länk

[4] Green Mobility Policy Brief, på Linkedin 25 oktober 2024. länk

[5] Europe Jacques Delors, 29 januari 2025 länk

[6] Table Media, 9 december 2024. länk

[7] EU-kommissionen, 21 december 2007, LMI länk

[8] Science Business, 10 november 2011 länk

[9] EU-kommissionen, 30 januari 2025  länk

[10] EU-kommissionen, 30 januari 2025  länk

[11] ACEA, 3 februari 2025 länk

[12] Focus, 19 februari 2025 länk

[13] Reuters, 7 januari 2025 länk

[14] Reuters, 8 januari 2025 länk

[15] EU-kommissionen, Greening Corporate Fleets länk

[16] Transport and Environment, 6 februari 2025 länk

[17] Regeringen, 13 februari 2025 länk

[18] ACEA, mars 2023 länk

[19] OmEV, 28 november 2024 länk

[20]  DRAFT. The Clean Industrial Deal: A Joint Roadmap for competitiveness and decarbonization. länk