Tips på föreläsningar, podcasts och göra själv video

Creative commons license

Filmer från disputationer

Nu under virustider så har det blivit vanligare att disputationer spelas in.

Igår disputerade Viktor Nilsson på Chalmers/Uppsala Universitet. Avhandlingen heter Highly concentrated electrolytes for rechargeable lithium batteries. Ni kan se disputationen här.

Gustav Åvall disputerade den 20 mars på Chalmers. Hans avhandling heter Structure and dynamics in liquid battery electrolytes. Ni kan se hans disputation här.

Filmer från konferenser och workshops

Center for Strategic & International Studies seminarium heter Electric Vehicles: The Future of Development and Deployment. BloombergNEF presenterar Electric Vehicle Outlook 2019, Rocky Mountain Institute om industripoltik för EV (Kina, USA och Indien) och Berkeley om styrmedel i USA. (1 tim och 30 min).

TV-avsnitt om “EVs: On the Brink of Change’ Full Episode”. 45 minuter från Bloomberg NEF. Intervjuer med många experter. 22 feb 2020. länk.

BNEF Talk 2020: Electric Mobility: The End of the Beginning. Februari 2020. 20 minuters diskussion om status för EV.

AVERE hade nyligen ett seminarium om utvecklingen av “The Revision of the EU Alternative Fuels Infrastructure Directive”. Hur går diskussionerna i Bryssel och vad är AVERE:s förslag.

Ni kan se webbinariet ”Hur elektrifierar vi lastbilstransporterna i Sverige?” från den 1 april. Fokus på stationär laddning för lastbilar. Cirka 2 timmar långt. Många aktörer presenterar som t ex Chalmers, AB Volvo, Energimyndigheten, Vattenfall, Circle K och flera åkerier.

Laddföretaget EvBox gör varje år sin välbesökta konferens REVOLUTION. I år gjorde de en digital version p.g.a. virus. Ni kan se hela konferensen här. Den stora nyheten var att flera större laddföretag (EvBox, Allego och Chargepoint) har startat en ny lobby-organisation som främst ska arbeta i Bryssel kring laddning. Organisationen heter ChargeUp Europe.

Alla måste någon gång se Tony Seba presentera. Ni kan se hans keynote från 2020 NC DOT Transportation Summit här.  Hans huvudtes är att det kan gå riktigt fort med Future of Transportation.

En stor youtube-kanal om elfordon är Fully Charged. De har 650 000 prenumeranter. Allmäna diskussioner om modeller och utveckling. Rolig.

Youtube-kanaler om att bygga din egen elbil

En stor trend är alla gör-det-själv videos om att bygga elbilar/elfordon.

Några tips är:

BenjaminNelson – Mycket om elmotorcyklar, men också annat.

mecanofan – om elfordon

jehugarcia  – Mycket om att bygga powerwalls

Damian Rene – korta filmer om att bygga batteripack själv.

Tips på Svenska podcast

Ny Teknik har en populär podcast. Ni kan t ex lyssna på avsnittet med Northvolts vd Peter Carlsson, om tvivel, fabriksbygge och framtidstro (27 mars 2020) eller avsnittet med Robert Falck, vd Einride. Revolutionerar självkörande teknik transportbranschen?

Den mest populära podcasten om elbilar, elbilism, teknik, miljö, transport, energi i Sverige är Bilar med sladd.

e-mobilitypoden är en svensk podcast som handlar om elektromobilitet. De gör intervjuer med aktörer inom e-mobility. Ni kan t ex lyssna på avsnittet med Linda Olofsson som är föreståndare för Swedish Electromobility Centre på Chalmers. 

Solcellskollens podcast om förnybar energi. Handlar givetvis mycket om solceller, men de gör också avsnitt om batterier och elfordon. De släppte t ex ett avsnitt om elflyg igår, som är ett samtal med Mauritz Andersson, forskare i elektroteknik på Uppsala.

Tips på internationella podcasts

The Energy Gang gör en ljuvlig podcast. De diskuterar ny energiteknik, policy och företag. Varje vecka kommer ett avsnitt. länk

The Electrek Podcast. Om elbilar. Mycket om Tesla. Lyssna här.

AVID Technology podcast. Intervjuer. Mycket om EV branschen, men också lite djupare om teknik. Lyssna här.

Columbia Energy Exchange. Lyssna här. En intervjupodcast om energi och geopolitik. Bra analyser. De släppte ett nyttigt avsnitt nyligen om The Oil Price Crash and the U.S. Energy Outlook där de analyserar konsekvenser av lågt oljepris. Ni kan lyssna på fler avsnitt här.

The Energy Transition Show. En riktig bra podcast. Tyvärr måste ni betala för att kunna lyssna på hela avsnitt. Det kostar 60USD/år att lyssna på alla avsnitt. Men de har riktigt bra kvalité, så kan vara värt det. Ofta bra gäster. Lyssna här.