Tips på litteratur om e-mobility

Creative commons license

Dagens nyhetsbrev är en sammanställning av rapporter, kursböcker och böcker om e-mobility.

Det är ett urval och listan innehåller böcker som jag har läst. Den finns givetvis mycket mer, men målet är om ni vill läsa på lite så ska ni få tips.

Rapporter som går att ladda hem utan kostnad

Varje år skriver IEA (International Energy Agency) ihop med internationella experter en sammanställning av läget om e-mobility. Rapporten heter The Global EV Outlook och är en sammanställning av mycket data och frågeställningar. Rapporten går att ladda hem här (232 sidor), men det går också att läsa sammanfattningen via samma sida. Sammanfattningen och rapporten innehåller bra grafer över utvecklingen. 

2018 skrev de också en rapport, som detaljerat skrev om den nordiska situationen. Den heter Nordic EV Outlook 2018 och går att ladda hem här.

IEA är också värdar för internationella samarbeten mellan länder inom olika kunskapsområden inom e-mobility. Varje år skriver de en årsbok om läget inom e-mobilty. De innehåller kunskap från respektive kunskapsområden, men också en text vad som händer i olika länder. Årsrapporten 2019 går att ladda hem här

Forskare från Chalmers har skrivit en bok om Perspektiv på eldrivna fordon. Den går igenom olika frågeställningar kring elfordon. Den engelska versionen finns här och där finns det 17 kapitel om elfofon, men det finns också en version på svenska. De går att ladda hem utan kostnad.

En grupp internationella forskare inom området e-mobility har skrivit ett antal sammanfattningar om det vetenskapliga kunskapsläget kring några utvalda frågeställningar. De heter International EV Policy Council Policy Briefs. Styrmedelsfrågorna som de sammanställer den vetenskapliga litteratur kring är:

Om ni ska börja läsa in er på ett område starta gärna med en av deras sammanfattningar, samt deras litteraturgranskning är bra för att få en överblick över litteraturen.

Kursböcker 

Berg, Helena. Batteries for electric vehicles: materials and electrochemistry. Cambridge university press, 2015.  “This fundamental guide teaches readers the basics of battery design for electric vehicles. Working through this book, you will understand how to optimise battery performance and functionality, whilst minimising costs and maximising durability.”. Prisuppgifter från olika bokhandlare

ICT for Electric Vehicle Integration with the Smart Grid. Nand Kishor, Jesus Fraile-Ardanuy. 2019. “The book addresses EVs as a driving source for realizing smart grid operation. It provides chapters from multidisciplinary academic and industry communities related to EVs charging schemes and technologies, and its associated communication, networking and information architectures.” Prisuppgifter från olika bokhandlare.

Electric Powertrain: Energy Systems, Power Electronics and Drives for Hybrid, Electric and Fuel Cell Vehicles. John G Hayes, Gordon A Goodarzi. 2018. En introduktionsbok till fältet. Prisuppgifter från olika bokhandlare.

Fuel Cell Systems Explained. Andrew L. Dicks. En introduktion till området. Prisuppgifter från bokhandlare

Böcker om e-mobility, men också om fordon

Elon Musk : Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid. Ashlee Vance. Prisuppgifter från olika bokhandlare

Reinventing the Automobile. William J Mitchell, Chris E Borroni-Bird, Lawrence D Burns. 2015. Prisuppgifter från olika bokhandlare. En idébok om hur framtidens fordon kan se ut.

Autopia: The Future of Cars. 2019. 2015. Jon Bentley. En intervjubok där ingenjörer intervjuas om framtiden. Prisuppgifter från olika bokhandlare

The Fully Charged Guide to Electric Vehicles &; Clean Energy. Robert Llewellyn. 2020. En bok som fyndigt och enkelt sammanfattar mycket kring elfordon. Den är en bra introduktionsbok för intresserade konsumenter. Prisuppgifter från olika bokhandlare.Totaled. The Billion-Dollar Crash of the Startup That Took on Big Auto, Big Oil and the World. Brian Blum. 2017. Prisuppgifter från olika bokhandlare. En historiebeskrivning om vad som hände med Better Place.