Arkiv / Teknik

NEVS+DIDI, Uniti+Landskrona, laddinfra-event 31/10, E-Car Expo event samt bränslecellsseminarium och öppen utlysning bränsleceller

Creative commons license

NEVS och DiDi Chuxing samarbetar om framtidens mobilitetslösningar
“NEVS AB och DiDi Chuxing har tagit viktiga steg mot ett omfattande samarbete. DiDi, som i Sverige kallats ”Kinas Uber”, är världsledande inom mobilitetstjänster. DiDi har inledningsvis börjat investera i NEVS, med avsikten att bli en av NEVS viktigaste delägare.
Den formella signeringen av avtalet skedde i Trollhättan på onsdagen den 25 oktober i närvaro av bland andra den svenska statsministern Stefan Löfven.
“Nu har vi en plattform och den rätta partnern för att kunna se till att vår vision blir verklighet. Därför är jag mycket glad åt att i dag kunna offentliggöra detta avtal”, kommenterar Stefan Tilk, vd och koncernchef på NEVS.
Som en bekräftelse på det ingångna avtalet har en första betalning redan förts över från DiDi till NEVS.
Ett av de gemensamma målen är nu att tillsammans utveckla en elbil, helt anpassad efter de mobilitetslösningar som DiDi erbjuder sina kunder. Det handlar också om att ta nya steg mot den revolutionerande självkörande bilen, som kommer ”on demand”. Detta är helt i linje med det så kallade InMotion-konceptet som NEVS för första gången presenterade vid CES Asia i Shanghai i juni.
”Genom att DiDi nu aktivt tar del i design- och utvecklingsarbetet är vi försäkrade om att de här bilarna kommer att vara helt anpassade efter kundernas behov”, säger Stefan Tilk.
Den första bilen som kommer att ingå i det här samarbetet kommer att vara NEVS 9-3.”
Länk pressmeddelande 25 okt NEVS.
Den svenska elbilstillverkaren Uniti väljer Landskrona  för sin europeiska produktionsanläggning
”Uniti  kommer  att börja bygga  sin lätta elbil  i Landskrona och  kommer att lansera elbilen i den blivande produktionsanläggningen den 7 december  2017. Uniti påbörjar flytten till den nya anläggningen i Landskrona den 1 november  2017 och kommer att ha genomfört hela flytten i mars 2018.
Efter 2 års utvärdering har Uniti bestämt sig för att förlägga sin europeiska produktionsanläggningen i Landskrona. Uniti kommer att lansera sin nya elbil med ett event i den blivande produktionsanläggningen i Landskrona den 7 december 2017, för en publik på flera tusen, bland dessa finns nuvarande investerare (för närvarande över 1000 stycken), bilköpare (för närvarande 915 förbeställningar) samt Unitis sammarbetspartners och supporters. Eventet kommer även innehålla en utställning av Unitis nyckelpartners, däribland Siemens och KUKA Robotics.”
Länk (pressrelease).
Frukostträff om laddinfrastruktur 31/10 Göteborg
”Lansering av rapport och information om stödmöjligheter
Nu är den klar! Rapporten om befintlig laddinfrastruktur samt rekommendationer för fortsatt utbyggnad i hela Västra Götalands län lanseras och presenteras.
Experten och rapportförfattaren Gordon Strömfelt finns på plats för mer tekniska och praktiska frågor kring uppförande av laddinfrastruktur. Vid detta tillfälle finns också möjlighet att få information om det statliga investeringsstödet Klimatklivet och kommande stöd inom laddinfrastruktur. Passa på att ställa frågor kring ansökningar med Länsstyrelsens handläggare.
Tid och plats
Onsdagen den 8 november kl. 8-10.30 (vegetarisk frukost från 7.30) på Länsstyrelsen Västra Götaland, Södra Hamngatan, Göteborg (ingång via receptionen).
Anmälan
Anmäl dig via länken senast 31/10. Antalet platser är begränsad. Deltagandet är kostnadsfritt.”
eCar Expo – Nordens enda mötesplats för elfordon och dess användare
10–12 november Erikbergshallen i Göteborg
17-19 november Nackastrandsmässan i Stockholm
Besökare kan provköra ett tiotal bilmodeller, bland andra BMW i3, BMW 330e, BMW 530e, BMW 225 Xe, Hyundai Ionic Electric, Kia Optima Plug-in, Kia Niro Plug-in, Mini Countryman PHEV, Mitsubishi Outlander PHEV, Renault Zoe, Volkswagen e-Golf och Volkswagen Passat.
Bl a pågår också seminarier om t ex Hur når man en miljon elbilar 2030? – ett antal som enligt energiföretaget Vattenfall behövs för att nå de ambitiösa klimatmål som Sverige har. Här ger Vattenfall sin vision om hur man ska lyckats nå målet.
Vem svarar på alla frågor om hur växlingen från fossila drivmedel till el ska gå till i vardagen? Det gör Fortum under ett interaktivt seminarie under eCarExpo, där publiken sätter agendan och en expertpanel svarar på frågor.
Läs mer här om eCar Expo.
Vem köper och kör elbilen? – GREAT liveillustrerar en persona
10 November
”Dag: 10 November 2017, kl 9.30-11.30
Plats: eCar Expo, Göteborg – Eriksbergshallen rum K40
Oavsett om du arbetar med försäljning av elbilar, laddning eller påverkan finns vinster med en större förståelse för målgruppen. I det här seminariet utgår vi från nya undersökningsresultat för att under två intensiva timmar rita upp en persona för elbilsägaren.
Seminariet leds av Jakob Lagercrantz och liveillustreras av Maja Larsson
Sonja Hausstein – DTU Transport
How to increase current and future electric car uptake among conventional and electric car users? Results of the GREAT survey
Robert Granström – Test Site Sweden
SELF-i: Sveriges första rikstäckande laddbilsenkät
Mats Williander – RISE Viktoria Möjligheter och utmaningar med plug-in bilar som förmånsbilar
Gordon Strömfelt – Gröna Bilister
Elbilarna är här – men var är förarna?
Läs mer här och anmäla er. ”
Välkommen till seminariet: Vilken effekt får satsningen på laddinfrastruktur för laddbara bilar?
”I samband med elbilsmässan eCar Expo i Göteborg den 10 november och i Stockholm den 17 november arrangerar BIL Sweden ett seminarium om framtidens infrastruktur i staden med speciellt fokus på laddbara bilar och laddinfrastruktur. Seminariet kommer att fokusera på styrmedel från regeringens håll och användarperspektivet.
Några av frågeställningarna som vi kommer att diskutera är:
– Hur många laddbara bilar rullar idag på våra vägar och hur ser trenden ut?
– Kommer Bonus-malussystemet att bidra till en ketchupeffekt av laddbara bilar?
– På vilket sätt kommer regeringens satsningar på laddinfrastruktur i hemmet respektive snabbladdning längs allmän väg bidra till att fler köper en laddbar bil?
– Hur fungerar laddning för boende i lägenhet när garage inte finns tillgänglig?
Medverkande i Göteborg den 10 november;
Olle Johansson, VD Power Circle, Mats Lindbäck informationschef Bostadsrätterna, Johan Nyhus, Kommunalråd Göteborgs stad (S), Lars Hjälmered, Vice ordf. Näringsutskottet (M) och Jessica Alenius, vice VD BIL Sweden.”
Läs mer 
här

Invitation to Fuel cell conference 2017 5 December 2017 at Lundqvist & Lindqvist, Klarabergsviadukten 90, Stockholm
“Energiforsk, Swedish Electromobility Centre and theme Fuel cells are happy to invite you to the annual Fuel cell conference 2017. The Swedish Energy Agency finances a project for technology watch and pre-studies within the area of fuel cells. The project is carried out as part of Swedish Electromobility Centre and is led by Energiforsk. The annual conference will report the results of specific pre-studies, technology watch as well as a wider outlook and industrial examples.
WHEN 5 December 2017
WHERE St Clara, Lundqvist & Lindqvist at Klarabergsviadukten 90, Stockholm
REGISTRATION Register made by November 20, 2017, at the latest: Link to registration
COST Participation is free. At no-show, SEK 500 will be invoiced
QUESTIONS Contact Bertil Wahlund bertil.wahlund@energiforsk.se
Please note that the conference language is Swedish, with presentation slides in English.
More information here (pdf).” 
Teknikbevakning av bränsleceller Öppen inbjudan att inkomma med projektförslag
“Bakgrund
Teknikbevakning av bränslecellsområdet genomförs inom ramen för Swedish Electromobility Centre och koordineras av Energiforsk. Energimyndigheten finansierar programmet som sträcker sig över tidsperioden 2017 till och med juni 2019.
Programmets huvudsakliga syfte är att ta fram och skapa en objektiv, realistisk och uppdaterad bild av forsknings- och utvecklingsläget inom bränslecellsområdet, samt sprida information från omvärlden till svenska intressenter. En del av programmet innefattar att genomföra särskilt riktade teknikbevakningsprojekt och forsknings- och utvecklingsstudier som kan bidra till att främja forskningsoch
utvecklingsaktiviteter inom området. Teknikbevakningsprogrammet öppnar nu för projektförslag inom bränslecellsområdet.”
Mer info här (pdf).”