Arkiv / Teknik

Daimler och bränsleceller – nu och då

Creative commons license

Daimlers nuvarande VD har på senaste tiden pratat om bränslecellsfordons roll. Han har också lyft fram batterielfordon mer samt Daimler har gjort en satsning på batterier. De gör fortfarande satsningar på bränslecellsfordon, så det ligger fast, men tonläget är annorlunda.
Det kan ha betydelse för Daimler har varit en drivande kraft och förespråkare för bränslecellsfordon under lång tid. Det har antagligen haft betydelse för både EU:s och Tysklands satsningar på bränsleceller och vätgas.
För att ni som inte har koll på Daimlers roll så blir det lite bränslecellshistoria idag också.

Daimler och bränsleceller

skrivet av Magnus Karlström
Daimlers chef Dieter Zetsche sa nyligen att batterielfordon leder lite före bränslecellsfordon i tävlingen att bli den dominerande teknologin i bilindustrin [1].
Zetsche ansåg dock att det fortfarande är oklart vilken teknologi som kommer bli den ledande.
Men han ansåg att batterier har blivit bättre de senaste åren. Batterielbilar har blivit bättre eftersom de två nyckelområden elräckvidd och laddtid har blivit bättre.
Framstegen har gjort att batterielfordon med en elräckvidd på 500 km och en laddtid på ca 20 minuter är inom räckhåll [1].
Daimlers forskningschef Thomas Weber har också uttalat sig [2]. Enligt Dr. Weber kommer Daimler snart släppa en batterielbil med 500 km elräckvidd.
Enligt Weber kommer Daimler snart ha 10 stycken modeller som är laddhybrider [2]. Daimlers laddhybrider har ca 30 km elräckvidd, men inom 2-3 år så kan de nya modellerna enligt Weber ha en elräckvidd på 50-80 km eller till och med uppåt 100 km [2]
Daimler kommer också nästa år komma ut med en bränslecellsbil som är baserad på deras GLC modell, som är en relativt dyr mellanstor crossover.
Weber sa om valet om fordonsklass att den höga kostnaden för bränslecellsstacken gör att bränslecellsbilar kommersiella enbart i de större fordonsklasserna [3]. GLC modellen förväntas kosta ca 50 000 € (ca 460 000 SEK).
Bakgrunden är att Daimler planerade att göra marknadsintroduktion 2014 med en bränslecellsbil i b-klassen [4]. De flyttade senare fram sin marknadsintroduktion till 2017. Skälet de angav var att deras nya avtal med Ford och Nissan. Det nya avtalet gjorde att de tillsammans skulle ta fram komponenter som skulle sänka kostnaderna [5].
Även Daimlers tyska konkurrent Audi planerar att komma med en bränslecellsbil [6]. Det är inte klart vilken modell de förväntas att göra, men de har visat upp SUV:en  H-tron quattro concept på Detroit-mässan. De har också sagt att deras bränslecellsbil kommer vara en liknande modell som deras nya batterielbil som ska komma 2018.
Anledningen är att de kan ta relativt bra betalt i den storleksklassen [6].
Audis nya utvecklingschef Stefan Knirsch sa att ”I know there’s a big discussion ’why fuel cells?’ if everything in the future will be [battery] electric: at some point there will be a charging infrastructure and the electric ranges will increase, so who needs fuel cell cars? But we don’t see it so black and white at the moment,” [6].
Så både Audi och Daimler planerar att sälja sina första bränslecellsbilar i de större fordonsklasserna.
Daimler berättade också nyligen de kommer börja sälja både batterielbussar och bränslecellsbussar 2018 [7]. Modellerna kommer heta Citaro E-CELL och Citaro F-CELL.
Fler laddhybridbilar, en batterielbil med längre elräckvidd och elbussar gör givetvis att Daimler behöver mer batterier.
De tog också nyligen ett beslut att investera i en ny batterianläggning i Tyskland. Det är Daimlers batteribolag ACCUMOTIVE som kommer öka sin produktion och den nya anläggningen kommer vara klar sommaren 2017 [8]. Investeringen är på 500 miljoner EUR.
Jag vet inte hur många som vet historien om Daimler och bränslecellsfordon, men kortfattat så hade företaget en mycket viktig roll när bränslcellsfordon hade stora förväntningar på sig i slutet av 90-talet och början av 2000-talet.
Två forskare som bl a beskrivit den tidsperioden är Sjoerd Bakker [9] och Björn Budde [10].
Daimlers satsning på bränslecellsfordon började egentligen när de köpte ett bolag som kunde bränsleceller. Daimler gjorde efter det flera generationer av konceptfordon av bränslecellsfordon. Två omtalade konceptfordon var NECAR I och NECAR II som kom 1994 och 1996. De gjorde en stor forskning- och utvecklingssatsning och började kommunicera positivt om bränslecellfordon.
En stor händelse var när Daimlers dåvarande VD Jürgen Schrempp uttalade sig den 22 mars 1999 i The Economist:
”Today the race to develop the fuel cell car is over […] Now we begin the race to lower the cost to the level of today‘s internal combustion engine. We‘ll do it by 2004 [10].
Daimler nämnde också att de skulle sälja 25 000 bränslecellsbilar 2004 [10].
I Björn Buddes avhandling har han intervjuat många experter från bl a Daimler. Budde hävdar att det är tydligt att Daimler var extra positiva om bränsleceller i sin kommunikation för de ansåg att det var en metod att få fler biltillverkare att komma med i utvecklingen samt även att få igång en diskussion om utbyggnad av vätgasinfrastruktur [10].
Daimler har fortsatt vara en drivande kraft inom bränslecellsområdet. De har varit aktiva inom EU för att öka stödet till bränsleceller samt de har också varit aktiva att få till stånd organisationer och projekt att få till vätgasinfrastruktur.
Egen kommentar
Den exakta betydelsen att Daimlers VD pratar mer positivt om batterielfordon är svår att avgöra.
Daimler fortsättar dock att satsa på bränsleceller. De säger nu att deras GLC kommer nästa år och en bränslecellsbussmodell kommer 2018.
Ni som inte var med på början av 2000-talet så rekommenderar jag att läsa Buddes avhandling.
Han har gjort analyser hur vanlig massmedia, branschtidningar och vetenskapliga tidskrifter skrev om bränslecellsfordon. Vanlig massmedia hade ett ganska okritiskt förhållningssätt till bränsleceller, men t ex den vetenskapliga litteraturen hade en mer kritisk och i efterhand mer korrekt uppfattning av vad som skulle hända.
Jag tycker också att Buddes analys av Daimlers kommunikationsstrategi om bränsleceller för att uppnå policymål är intressant.
Givetvis är bilföretagens pressreleaser och intervjuer med VD:ar på bilmässor också medel för att uppnå policymål.
Referenser 
[1] Daimler says batteries have edge over fuel cells: Euro am Sonntag. Reuters. 16 feb 2016.länk
[2] „Wir meinen es ernst mit dem E-Auto“. 2 mars 2016. Stuttgarter-Zeitung. 2 mars 2016. länk
[3] Mercedes-Benz GLC to get hydrogen fuel cell power next year. AutoCar. Autocar. 15 jan 2016. länk
[4] Fuel Cell Electric Vehicles: The Road Ahead. Fuel Cell Today. 2013. länk
[5] Daimler Delaying Hydrogen FCV Until 2017. Hybrid Cars. 23 juli 2014. länk
[6] Audi will lead fuel cell cars for VW Group. Automotive News. 9 mars 2016. länk
[7] Daimler Buses continues to expand leadership role in the bus business in 2016. Daimler pressrelease. 8 mars 2016. länk
[8] Daimler invests 500 million Euros in new battery factory in Germany. Daimler pressrelease. 1 mars 2016. länk. länk
[9] The car industry and the blow-out of the hydrogen hype. Energy Policy. Volume 38, Issue 11, November 2010, Pages 6540–6544. länk
[10] Hopes, Hypes and Disappointments: On the role of expectations for sustainability transitions : A case study on hydrogen and fuel cell technology for transport. Budde, B. (2015) Utrecht University Repository. (Dissertation). länk