Invigning av test trådlös laddning i GBG och Sthlm, samt Daimler och Qualcomm

Creative commons license

Idag får ni information om WiCh projektet, som handlar om test av 20 bilar som laddas trådlöst. Bilarna kommer gå i Göteborg, Stockholm och Uppsala.
Samt nyheten att Daimler och Qualcomm samarbetar om bl a trådlös laddning.

Premiär projektet WiCh – trådlös laddning av elbilar – i Stockholm och Göteborg

Det var invigning av WiCh projektet i Stockholm i torsdags och i fredags var det Göteborgs tur.
” WiCh (Wireless Charging of electric vehicles) är ett svenskt forsknings- och demonstrationsprojekt som studerar trådlös laddning av elbilar utifrån användarens perspektiv. Det svenska klimatet kan varar kallt, regnigt och mörkt så en laddfunktion som är snabb, enkel att använda och fungerar i alla väder kommer att vara viktigt för en bred introduktion av elbilar på den svenska marknaden. Trådlös laddning ses av många att vara framtidens laddningssystem och kan ha potential att ge elbilen en viktig fördel som kan göra den till förstahandsvalet för framtida svenska bilköpare.
Läs mer på www.viktoria.se/projects/wich ”.
Forskningsprojektet WiCh finansieras bl a av Energimyndigheten och är ett samarbete mellan Gatubolaget, Stockholms stad, Strålsäkerhetsmyndigheten, Test Site Sweden Lindholmen Science Park, Vattenfall samt forskningsinstitutet Viktoria Swedish ICT.
I Stockholm kommer Trafikkontoret, Spånga Tensta- stadsdelsförvaltning, Familjebostäder och Stockholmshem involveras med totalt fem bilar [5].
Gatubolaget, Göteborg Energi, Miljöförvaltningen samt Park- och Naturförvaltningen kommer att delta med totalt 14 bilar i Göteborg.
Tekniken kommer testas i 18 månader [6] och en stor del kommer vara att utvärdera vad användarna tycker om trådlös laddning.
Media var där och bevakade invigningarna [1,6].
Sverige först i Europa med trådlöst laddad elbil. DI. Video.
Referenser
[1] Peter Kadhammar (Aftonbladets krönikör) var där och såg tydligen ”Jag vill tro att det var bensinbilens död jag såg utanför stadshuset. Snart är den borta – en nedsmutsande och klumpig maskin med rötterna i 1800-talet.”.
[2] Gatubolaget visade europas första trådlöst laddade elbilar! Pressrelease.
[3] Elbilar ska laddas via platta i marken. GP. 6 Maj, länk
[4] Elbilar ska laddas utan sladd. Expressen. 6 maj. länk
[5] Trådlös laddning testas i Stockholm. Stockholm Stad. 6 maj. 2015. länk
[6] Sladdlösa elbilar i Göteborg. Västnytt. 29 maj. länk.

Daimler samarbetar med Qualcomm om trådlös laddning

Daimler har meddelat att de samarbetar med teknikföretaget Qualcomm om trådlös laddning för fordon, men också med att ha mer uppkopplad teknik i bilarna med hjälp av 4G-teknik [7,9,10].
För övrigt så ska tydligen Daimlers dotterbolag Deutsche ACCUmotive sälja batterier för energilagring. De är involverade i projekt i Tyskland redan nu [8].
[7] Daimler gör sig redo för sladdlöst. Vi Bilägare. 25 maj. länk
[8] From cars to power grids: battery technology from Daimler is accelerating the transition to renewable energy generation. Daimler. 28 maj 2015. länk
[9] Qualcomm And Daimler Announce Strategic Collaboration To Develop In-Car Tech. 26 maj. Forbes. länk
[10] Daimler and Qualcomm Announce Strategic Collaboration on Connected Car Technologies. Qulacomm Pressrelease. 23 maj. länk