Notiser

Creative commons license

Det här nyhetsbrevet har som arbetssätt att skriva om nyheter lite längre. Målet är att göra en analys av nyheten samt försöka göra en ordentlig källkritik.
Nackdelen med metoden är att många nyheter väljs bort. Idag får ni en notissammanställning där vi samlar ihop lite nyheter.
Se sammanställningen som en afterwork där det finns många små rätter, men begränsad information om vad de innehåller. Ni får själva välja om ni äter!
De flesta nyhetstipsen kommer från er läsare. Tack för alla tips.

Notisnyheter

Tunga fordon
100 hybridbussar sålda av Volvo Bussar under kvartal 1
AB Volvo Pressrelease. 7 maj. länk
Tv-reportage om elvägar i Rapport 11 maj.
Intervju med generaldirektören för Trafikverket. länk (börjar ca 13:30). Enligt honom så kan det vara realistiskt att ellastbilar kan rulla längs de stora färdlederna om 10-15 år.
Elhybridfärja ska laddas på 10 minuter i Stockhom. En passagerarfärja som har hybriddrift ska gå i Stockholm. Målet är att övergå till ren eldrift på sikt. Snabbladdaren utvecklas gemensamt av Green City Ferries och Echandia Marine. Batterierna är nickelmetallhydrider. länk Ny Teknik artikel.
Nya EU regler för grönare och säkrare lastbilar. Parlamentet stödjer kommissionens förslag. Den nya lagstiftning ska möjliggöra att lastbilarna kan byggas mer aerodynamiskt och trafiksäkert. Länk till kommissionens pressrelease.
Amerikanska Proterra påstår att deras batterielbuss har åkt 1100 km på 24 timmar.  länk till pressrelease. Länk till film som visar hur de laddar.
BYD får en order på 2000 batterielbussar och 1000 eltaxi till staden Hangzhou i Kina.
Pressrelease 8 maj 2014.
Batterier
Lux Research har gjort en sammanställning av vilka batteriföretag som levererat mest MWh batterier till laddelbilar under 2013. Panasonic leder med 39%, tvåa är NEC med 27% och LG Chem har 9%. Panasonics ledning förklaras med att de säljer till Tesla Motors. Länk till artikel på Green Car Congress.
Tesla Motors har skrivit ett letter of intent med Panasonic om Gigafactory, som är Tesla Motors storskaliga batterianläggning som är planerad att bli byggd i USA. Panasonic kommenterade med ”We are talking to Tesla about joining the gigafactory,”. Enligt Tesla Motors ska första spadtaget för Gigafactory tas nästa månad.  Artikel från Bloomberg beskriver mer i detalj. Nyheten kom i samband med kvartalsrapporten från Tesla Motors. Om ni vill läsa den finns den här.
Lätta arbetsfordon
Den 5 maj började Nissan tillverka batterieldrivna e-NV200, som kommer finnas som personbil och lätt transportbil. Bilen använder samma eldrivlineteknik som Nissan LEAF. Barcelona kommer använda e-NV200 som eldriven taxi. länk till Nissans pressrelase.
Personbilar
Hyundais bränslecellsbil blev uppvisad i Stockholm. Ett reportage från TV4 finnshär. En artikel från Auto Motor & Sport finns här.
Fiat Chrysler Automobile ska tillverka två laddhybrider de närmsta åren. De ska också bygga några få batterielbilar, men det är enbart för att klara av ZEV lagstiftningen. Länk till längre artikel om deras strategi.
Porsche kommer göra 911 som laddhybridlänk
BMW har sålt 2022 i3 under kvartal 1 2014. De sålde 1000 under mars månad.länk
Kinesiska FAW Group satsar på att ta 15% av elbilsmarknaden i Kina på 6 år. Det första målet är att sälja tusentals bilar nästa år. FAW Group har gjort ca 300 demobilar än så länge. Länk till artikel South China Morning Post.
Volvo Cars visade upp en konceptversionen av S60L Petrol Plug-in Hybrid på 2014 Beijing Auto Show. Bensinversionen S60L laddhybrid ska börja tillverkas i Kina 2015.länk till pressrelease Volvo Cars.
Laddinfrastruktur
Rocky Moutain Instutute har gjort en bra sammanställning av kostnader för laddinfrastruktur i USA i dagsläget.Länk till sammanställningen.