Arkiv / Samhälle

Tysklands läget för EV, försäljning samt nya stödsystem

Creative commons license

Idag fortsätter vi med Tysklandsveckan. Vi har skrivit om instituten, samt omroaming och stödsystem för forskning
Dagens nyhetsbrev handlar om en intervju med en känd tysk bilsexpert, samt försäljningen i Tyskland av laddelbilar samt slutligen att Tyskland håller på att planera för ett utökar stödsystem för laddelbilar som företagsbilar.

Laddelbilsläget i Tyskland

skrivet av Magnus Karlström
Tyskland är ingen ledare i elektromobilitet enligt Professor Ferdinand Dudenhöffer, som är verkställande direktör på det kända Research Institute Center for Automotive Research (CAR) [1,2].
Han anser att de stora demonstrationsprogrammen i Tyskland har varit av begränsad nytta. De beslut som nu tagits om fri parkering och användning av bussfält borde tagits för fem år sedan.
Han tycker att andra länder varit mer framåt tex nämner han Norge och Nederländerna. Professor Ferdinand Dudenhöffer lyfter upp att Kina har mer ambitiösa mål än Tyskland för försäljning av laddelbilar.
Tyska staten vill inte eller har inte pengarna att stödja med subventioner. Han påstår också att trycket från 95 CO2 g/km kravet är för svagt. Det är möjligt att uppnå det målet utan mycket laddelbilar för bilindustrin.
Han anser inte att subventionsbristen beror på att Merkel vill skydda den inhemska industrin. Professor Ferdinand Dudenhöffer tycker att Merkel helt enkelt inte är intresserad av frågan, samt det är dålig styrning av laddelbilspolicy i Tyskland. Frågan är uppdelad på fyra departement och det är inte effektivt.
Han tycker också att den tyska laddinfrastrukter är dåligt samordnad. Nästan 25% av all laddinfrastruktur är inte möjlig att använda enligt hans erfarenhet. Laddinfrastruktur har inte uppdaterad mjukvara samt det står vanliga bilar på laddplatserna.
Hans spådom är att Kina kommer vara den dominerade kraften i elektromobilitet på sikt och Tyskland kommer hamna på efterkälken.
Egen kommentar
Det var intressant att han ansåg Merkel inte var så intresserad av laddelbilar. Det är säkert ett relativt påstående. Det finns regeringar som är betydligt mindre intresserade av laddelbilar än Merkel.
Den äldsta argumentationstekniken som finns för att hitta mer stöd till sin teknik är att jämföra med det landet som satsar mest och påstå att vi hamnar på efterkälken om vi inte får mer stöd.
Här använder Dudenhöffer Kina som hot. Det är helt riktigt att Kina har stora mål, men än så länge har inte försäljningen följt målen riktigt. Nu har försäljningen ökat en hel del i Kina [3]. Försäljningen av NEVS (new energy vehicle = PHEV, BEV, FCV) har varit ca 38 000 under perioden jan-sep 2014 . Det är nästan tre gånger mer än samma period 2013 [3].
Hans analys om att 95 g CO2/km inte kommer tvinga fram laddelbilar har jag hört många gånger innan.
Den 17 december ska Dudenhöffer presentera en studie om finansiering av elektromobilitet i Tyskland. CAR kommer ha ett event som heter „Elektromobilität: Was müssen wir in Deutschland tun, um den Anschluss nicht zu verlieren“. Mer info finns r. Under dagen kommer t ex Daimler högste Chef Dr. Dieter Zetsche vara med.
Källor
[1] 500 Millionen in den Sand gesetzt? Warum der Staat beim Elektroauto versagt. Focus. länk
[2] Artikel 1 översatt med Google Translate till engelska länk
[3] China stands to become world leader in NEVs. China Automotive Review. 22 okt 2014. länk

Nyregistrering av laddelbilar i Tyskland

Det har blivit nyregistrerat ca 9200 laddelbilar i Tyskland fram till och med september 2014 [2].
BMW i3 är den mest sålda laddelbilen under perioden jan till sep 2014. Ungefär 2000 BMW i3 har blivit nyregistrerade från januari och med oktober 2014 [1].
Ungefär 1000 laddelbilar per månad nyregistreras i Tyskland nu.
Tyskland ligger efter Nederländerna och Norge i relativ marknadsandel för laddelbilar.
Ett land som verkligen fått fart på nyregistreringen är UK. Perioden jan till okt 2013 blev ca 3000 laddelbilar nyregistrerade. I år under samma period 2014 har 10 500 laddelbilar blivit nyregistrerade.
Källor
[4] Neuzulassungen von Personenkraftwagen im Oktober 2014 nach Marken und Modellreihen. KBA. länk
[5] Germany September 2014. EV-sales. länk
[6] October 2014 – EV registrations. SMMT länk

Nya stödsystem i Tyskland för laddelbilar och FCV

Tyska regeringen har infört nya regler som ska göra det möjligt för städer att införa olika stödåtgärder för batterielbilar, laddhybridbilar och bränslecellsbilar [7,8].
Tyska städer kan numera införa speciella stödsystem som har med parkeringsplatser och användning av bussfiler. Bilarna kan också ha speciella registreringsskyltar som tydligt markerar att de är den typen av bil.
Reglerna införs tidigt 2015 och slutar att gälla 30 juni 2030.
Tyska regeringen håller också på att införa mer skatteavdragsmöjligheter för laddebilar som används som företagsbilar [9]. Det nya stödsystemet är en del av Nationalen Aktionsplan Energieeffizienz (Nape) som ska beslutas i början av december.
[7] Kabinett verabschiedet Elektromobilitätsgesetz. 24 sep 2014. länk
[8] Elektromobilitätsgesetz: Bundesregierung beschließt Förderung von E-Autos. Speigel. 24 sep 2014. länk
[9] Vorstoß der Bundesregierung: Bund plant mehr Steuervorteile für Elektro-Dienstwagen. Spiegel. länk