April 2019

Teknik  Samhälle  | 2019-04-24

EU’s Strategic Action Plan on Batteries

Helena Berg har analyserat vad som händer inom EU vad det gäller batterier.

E-mobilitet  Samhälle  | 2019-04-15

Seminarium: Electrification drives the future

Jens Hagman sammanfattar Automotive Strategy Seminar – Electrification Drives the Future.

Samhälle  E-mobilitet  | 2019-04-12

Biltillverkarna och laddinfrastruktur

Magnus Johansson (Lunds Universitet) analyserar varför bilföretagen bör vara proaktiva inom laddinfrastruktur.

Teknik  E-mobilitet  | 2019-04-10

Vehicle Electronics & Connected Services 2019 – referat med fokus på föredragen kring elektrifiering

Stefan Pettersson har sammanfattat Vehicle Electronics & Connected Services 2019. En konferens med ca 1300 deltagare. De hade en heldag om eldrift, som Stefan analyserar.

Teknik  | 2019-04-09

Batterinyheter: Vad har hänt i år?

Helena har sammanställt batterinyheter från de två senaste månaderna.

E-mobilitet  Samhälle  | 2019-04-05

Kina: Kvantitet för kvalitet?

Med en närmast explosionsartad tillväxt de senaste åren står Kina numera för över hälften av världens försäljning av laddbara personbilar. Kraftfulla regleringar har varit en drivande kraft, t ex är det idag nästan omöjligt att erhålla ett tillstånd att köpa ett konventionellt bränslefordon i Peking. Inhemska tillverkare (över 500 st totalt, varav cirka 100 gör personbilar) dominerar marknaden för så kallade New Energy Vehicles, vilket innefattar PHEV, BEV och bränslecellsbilar (majoriteten av försäljningen är dock BEV). Kina är därmed klart världsledande i frågan om kvantitet, men hur ligger det till med kvaliteten på de laddbara personbilar som byggs och säljs i Kina?

E-mobilitet  Samhälle  Fordon  | 2019-04-04

Energirelaterad fordonsforskning 2019 – eftertankar och referat

Referat av Energirelaterad fordonsforskning 1-2 april i Göteborg.

Mars 2019

Teknik  | 2019-03-28

Återvinning och återanvändning: Vad sker inom forskningen?

Forskning kring insamling och industriella aspekter För att vara ett första steg mot både återvinning och återanvändning finns det ett fåtal studier kring insamling, vad som hindrar insamling och beteende kring insamling av batterier från konsumentprodukter. Många studier fokuserar kring insamling på en blandning av olika batterier.

Teknik  | 2019-03-26

Vi vänder på frågan: Återvinning eller återanvändning?

Är uttjänta Li-jonbatterier från fordon lönsamt för återanvändning? Det är en debatt som går fram och tillbaka. Med snabbt fallande batteripriser är frågan om återanvändning verkligen är billigare än att köpa nyproducerade. Nyligen publicerade Bloomberg New Energy Finance en rapport om fallande batteripriser. I medel sjönk batteripriserna från 1160 USD/kWh år 2010 till 176 USD/kWh […]

Samhälle  | 2019-03-20

rEVolution – Konferens i Amsterdam

Igår gick konferensen rEVolution av stapeln i Amsterdam [1]. rEVolution är en årlig konferens som arrangeras av laddutrustningsföretaget EVBox, ett dotterbolag till det franska energibolaget Engie. Om jag tolkat det rätt var konferensen huvudsakliga syfte att främja ökat samarbete inom elektromobilitet samt att inspirera deltagarna till att förändring är möjligt. Detta speglades också i valet […]