Nytt forskningsprogram för framtidens batterier – första utlysningen öppen
Magnus Karlström
2024-06-05
Energimyndigheten startar ett nytt forskningsprogram för att bidra till en hållbar svensk värdekedja för batterier.
Genom långsiktig forskning kan Sverige fortsätta bygga upp attraktiva forskarmiljöer på batteriområdet som kan attrahera talanger och kompetens. Det är viktigt för att Sverige ska fortsätta ha stark konkurrenskraft och tillväxt, både på batteriområdet och angränsande svenska styrkeområden.
Programmet fokuserar på batteriforskning om:
🔋 Alternativa och kompletterande batteritekniker
🔋 Resurs- och energieffektiva tillverkningsprocesser längs hela batterivärdekedjan inklusive återvinning
🔋 Batterivärdekedjans funktion i ett systemperspektiv
Läs mer på Energimyndighetens webbplats: https://lnkd.in/gzeD6jTR [1]
Energimyndighetens forskningsprogram utgör en av Sveriges huvudsakliga satsningar på batterirelaterad forskning och utveckling. Programmet pågår 2024 till 2029 och har en inledande budgetram på 160 miljoner kronor.
Batterier är ett strategiskt område
Batterier är ett av flera strategiska områden som Sverige behöver förstärka särskilt vad gäller forskning och innovation. Batteritekniker behövs i produkter och lösningar som samhället är alltmer beroende av. Det lyfter Energimyndigheten också i sitt underlag till regeringens Energiforskningsproposition [1].
Regeringens arbete med den kommande energiforskningspropositionen pågår för fullt. Det är viktigt att Sveriges batteriaktörer hjälps åt att lyfta forskningsbehoven, motiven och behov av satsningar på batteriområdet.
Om programmet Hållbar batterivärdekedja
Programmet [2] fokuserar på forskningsprojekt inom följande områden:
- nya batterimaterial och batterikemier
- återvinning och återanvändning
- säkerhetsfrågor
- metoder och verktyg för modellering av batterisystem
- vidareutveckling av befintliga batterimaterial och kemier
- diagnostik och mätning
- styrning och användning av batterier.
- Programmet finansierar även systemanalyser för olika batterispår, kunskapssynteser, genomförbarhetsstudier och policyanalyser.
Programmet pågår under perioden 1 juni 2024 till 31 december 2029. Huvuddelen av programmets 160 miljoner fördelas genom öppna utlysningar. Den första utlysningen öppnade i juni 2024. Ytterligare utlysningar kommer under 2025 och 2026. En uppföljning görs 2027, med möjlighet till förlängning om det är motiverat.
Första utlysningen: Ökad resurseffektivitet och cirkularitet längs batterivärdekedjan.
Den första utlysningen inom programmet öppnade den 4 juni [3].
Sista dag för ansökan 2024-08-29 23:59
Utlysta medel 50 miljoner kronor
Beslut om vilka projekt som beviljas stöd fattas tidigast i oktober år 2024. Projekt kan starta tidigast 1 november 2024. Projektet ska avslutas senast den 31 december 2029.
Energimyndigheten har informationsmöten via Teams
Energimyndigheten anordnar tre digitala möten för dig som vill veta mer om utlysningen och ansökningsprocessen. Under mötet finns också möjlighet att ställa frågor.
När:
11 juni 2024, klockan 09.00–10.00
15 augusti 2024, klockan 09.00–10.00
22 augusti 2024, klockan 09.00–10.00
Var: Via Teams – information om teamsmöte
Energimyndigheten efterfrågar projekt inom följande områden
Utlysningen är öppen för ansökningar inom hela programmets bredd. I denna utlysning efterfrågar Energimyndigheten särskilt projekt inom följande områden (redovisas utan inbördes rangordning):
- Nya samt utvecklade batterikemier som kan bidra till att minska trycket på befintliga strategiska kritiska värdekedjor för Sverige och EU.
- Ökad material-, energi- och resurseffektivitet för befintliga och nya batterikemier när det gäller primära och sekundära råmaterial samt deras förädling till batterimaterial.
- Nya och utvecklade metoder och processer för ökad material-, energi- och resurseffektivitet i tillverknings- och återvinningsprocesser för battericeller, -packar och -system.
- Ny kunskap om, och metoder för, karakterisering av batteriers egenskaper, till exempel diagnostik och hälsotillståndsbedömning, som bland annat kan bidra till att förlänga batteriers livslängd och möjliggöra en högre grad av återanvändning.
- Ökad elektrokemisk prestanda eller livslängd. Till exempel gällande kapacitetsminskning och effektavmattning över tid, inre resistens och dess ökning över tid, energiverkningsgrad och dess försämring.
- Utveckling av energi- och resurseffektiv produktionsutrustning för batterivärdekedjan.
- Ny kunskap som kan bidra till uppfyllande av kommande standarder, regelverk och styrmedel inom EU, till exempel analys av existerande och utveckling av nya metoder och standarder för uppmätning och verifiering av prestandaparametrar och lagkrav.
- Synteser som redogör för kunskapsläget och kunskapsluckor inom batteriområde där det idag fattas, till exempel
– Kravställning och forskningsbehov för batteriteknik för stationär lagring.
– Säkerhetsaspekter vid återvinning, produktion och för stationär lagring.
– Kartläggning av teknik och tillämpningar i olika delar av världen liksom studier av import och export av primära och sekundära råvaror, färdiga och använda produkter, samt studier av drivkrafter och hinder bakom utvecklingen på batteriområdet. - Utveckling av metoder och verktyg, såsom livscykelanalys, teknoekonomiska analyser och systemmodeller, kopplade till batteriernas tillverkning och utformning för att undersöka social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet
Referenser
[1] Forskning om hållbara batterier för stärkt svensk konkurrenskraft. Energimyndigheten. Nyheter. 4 juni. https://www.energimyndigheten.se/nyhetsarkiv/2024/forskning-om-hallbara-batterier-for-starkt-svensk-konkurrenskraft/
[2] Strategisk prioritering inom energiforskning och innovation. Energimyndighetens FoI för en hållbar omställning. Underlag för forskning och innovation på energiområdet 2025-2028. Energimyndighetens underlag till kommande energiforskningsproposition. https://energimyndigheten.a-w2m.se/Home.mvc?ResourceId=218251
[3] Forskningsprogrammet: Hållbar batterivärdekedja. Energimyndigheten. 2024 (pdf) https://www.energimyndigheten.se/49bccc/globalassets/forskning–innovation/batterier/programbeskrivning-hallbar-batterivardekedja.pdf
[4] Utlysningstext: Ökad resurseffektivitet och cirkularitet längs batterivärdekedjan (pdf). Energimyndigheten. 2024. (pdf) https://www.energimyndigheten.se/49bf8c/globalassets/utlysningar/batterier/hallbar-batterivardekedja/fullstandig-utlysningstext-hallbar-batterivardekedja.pdf