Arkiv / Fordon

Honda och Mazda går mot strömmen

Creative commons license

2020 kommer bli ett spännande år för elbilar. 24 BEV modeller i olika modellsegment är på gång, vilket omEV skrev om för några veckor sedan [1]. Hur ser då den genomsnittliga nya elbilen (BEV) ut år 2020? Nedan är kort uppställning av genomsnittsvärden baserat på data från dessa 24 nya modeller:

Batteri (Brutto): 61 kWh

Räckvidd (Uppskattad verklig räckvidd från EVDB): 309 km

Förbrukning: 18,2 kWh/100 km

Effekt: 243 hk

DC laddning: 107 kW

Tjänstevikt: 1 732 kg

Längd: 4,34 meter

Pris (instegsmodell): 546 578 kr

I denna lista finns det allt från prestandabilar som Audi e-tron GT med ett 93 kWh batteri till Seat Mii Electric med ett 36,8 kWh batteri. Trenden är dock tydlig, de elbilar som nu lanseras är generellt dyra (+500 000 kr), klarar över 30 mils körning och är relativt effektstinna (+240 hk). Elbilen har onekligen gjort en lång resa från Think och Buddy på 90- och 00-talet.

Det är dock inte alla biltillverkare som följer denna växande prestandamall (räckvidd, storlek osv). Jag tänker främst på Honda e och Mazda MX-30 som har valt en liten annorlunda väg med kortare räckvidd och normavvikande tekniska lösningar. Frågan är om Honda och Mazda har sett något som andra har missat, eller om den begränsade prestandan är en konsekvens av bristande erfarenhet, tillgång till teknik och/eller ointresse av att sälja elbilar?

Honda e – Design före funktion?

Honda e som är Hondas första massproducerade elbil är en orgie i design och nya lösningar. I motsats till andra elbilar är den externa designen retroinspirerad (Honda Civic från 70-tal). Interiören är dock futuristisk med totalt fem skärmar (ink backspeglar). Det lilla formatet (3,9 meter lång) och designen inkräktar dock på bagageutrymmet, vilket är endast 171 liter stort. Honda marknadsför e som en körglad, teknikstinn stadsbil och menar att batteriet på 35,5 kWh och 200 km räckvidd (EVDB) räcker för denna applikation [2].

En elmaskin på mellan 134 – 152 hk gör Honda e relativt körglad [3]. Det mindre batteriet tillsammans med bakhjulsdrift ska dessutom göra den smidigare i den urbana miljön enligt Honda [2], t ex märks detta i den ytterst snäva vändcirkeln på 4,3 meter (världsrekord!?). En anmärkningsvärd detalj är att tjänstevikten är tyngre än flera motsvarande elbilar i samma storlek, trots Hondas mindre batteri [3].

Ytterligare teknik inkluderar kameror (med en vattenavvisande beläggning) kopplad till bildskärmar istället för backspeglar, vilket endast Audi med sin e-tron hann före med att få ut på en produktionsbil. Det finns även en personlig röstassistent [2]. För vad det är värt så är Honda tillsammans med Tesla ännu ensamma om möjligheten att spela TV-spel på bilens skärm [3]. Honda har fått en del kritik för kombinationen av låg räckvidd och högt pris, vilket blir tydligt i en jämförelse med konkurrenten Renault Zoe som har mer än 50 % lägre räckvidd till ett lägre pris [4]. Honda själva svarar med att räckvidden är tillräcklig i stadsmiljö vid nattladdning samt att hög tekniknivå och design kommer att locka kunderna [2]. Honda drar likheter med iPhone; konsumenter är villiga att betala extra för adderade värden och hög kvalitet [5]. Priserna i Sverige börjar på ca 370 000 kr innan bonus.

Honda e projektet har dock mött starkt internt motstånd hos Honda [2], t ex för valet att utveckla en liten elbil [5]. Det finns även en uttryckt skepsis mot elbilars marknadspotential; VDn Takahiro Hachigo har i en intervju sagt att han inte tror att elbilar kommer att attrahera massmarknaden i en nära framtid [6].

Mazda MX-30 – SUV med förbränningsmotorkaraktär

Mazda MX-30 är i likhet med Honda e märkets första elbil. Mazdas mer återhållsamma design kan ha bidragit till att denna modell inte har fått lika mycket uppmärksamhet som Honda e. Mazda MX-30 är av SUV modell och den mest säregna designdetaljen är de bakre ”självmordsdörrarna”, dvs dörrar som öppnas bakåt samt en inredning delvis gjord i kork [7].

I likhet med Honda e är räckvidden lägre än konkurrenterna. MX-30 har ett batteri på 35,5 kWh och en räckvidd (EVDB) på 180 km [8]. För att vara en modern elbil är MX-30 inte särskilt accelerationssnabb (0 – 100 km/tim på 9 sek) [9].

En motivering från Mazda för den mindre batteristorleken är lägre CO2 utsläpp vid tillverkning, vilket ska vara i paritet med en dieselbil [10]. En ytterligare aspekt ska vara lägre vikt och därmed bättre energieffektivitet [9].

Rörande accelerationen har Mazda valt en annorlunda väg, drivlinan i MX-30 är konfigurerad för att likna en förbränningsmotorbil, dvs en liten fördröjning vid gaspådrag [9]. Av förekommen anledning är även den regenererade bromsningen inte lika påtaglig som hos andra elbilar [11]. Mazda menar att köparna är vana vid och efterfrågar denna drivlinekonfiguration. Det har dock spekulerats att det snarare är en anpassning för att sänka förbrukningen för att räckvidden fortfarande ska vara acceptabel från det ”lilla” batteriet [9].

Svenska priser börjar på 349 000 kr vilket t ex är mer än kommande VW ID.3 som har längre räckvidd och bättre prestanda. En intressant detalj rörande Mazdas elektrifieringsstrategi är en framtida version av MX-30 med en räckviddsförlängande Wankelmotor som enligt uppgift ska lanseras under 2021 [11].

Egen kommentar

OmEV testar inte bilar, vi omvärldsbevakar. Efter arbetet med dagens nyhetsbrev blev jag dock intresserad av att provköra dessa två bilar, som både onekligen har valt en annorlunda väg. Honda e går mot strömmen med retrodesign, kort svängradie och teknik i framkant – till ett högt pris. Mazda gör en elbil med förbränningsmotorkaraktär – till ett ok pris. Den gemensamma nämnaren är den förhållandevis korta räckvidden. Vilket både Honda och Mazda menar är ett medveten val, dock av olika anledningar. Honda menar att det räcker i stadsmiljö och för att det ger bättre köregenskaper. Mazda hänvisar till minskade utsläpp vid tillverkning och lägre vikt.

Kritiken mot både Honda och Mazda om ”bristande” egenskaper bygger i huvudsak på två argument: (1) De har brister i kunskap och resurser för att kunna bygga bilar med lång räckvidd till ett konkurrenskraftigt pris. (2) De tror egentligen inte på BEV och bygger endast dessa bilar för att klara sig från EU:s höga CO2 böter. Kritiken kan vara befogad men oavsett så anser jag att det finns en poäng med att våga testa nya lösningar och ifrågasätta rådande normer som t ex förväntan på allt längre räckvidder. Om deras omedvetna eller medvetna strategi blir lyckad eller inte kan endast marknaden svara på. Det blir intressant att följa försäljningen under 2020 – 2021.

Referenser

[1] omEV. 2020. länk

[2] Engadget. 2019. länk

[3] CarPervert. 2020. länk

[4] EV-database. 2020. länk

[5] Motoring Research. 2019. länk

[6] Car Advice. 2019. länk

[7] Autogefühl. 2019. länk

[8] EV-database. 2020. länk

[9] InsideEVs. 2020. länk

[10] InsideEVs. 2020. länk

[11] Automotive News Europe. 2019. länk