Europeiska batteritillverkare
Det har hänt mycket positivt för Northvolt senaste månaderna. Allt från att ett lån från Europeiska Investeringsbanken säkrats och ett samarbetsavtal med VW, till att VW investerar kraftigt. Ni kan läsa omEVs sammanställningar här och här.
Tyska staten har nu tagit beslut om hur de ska fördela ’en miljard euro’ för att bygga batterifabrik i Tyskland. Vi skrev om detta i maj. Först verkar allt skjutits på framtiden (tyska).
Men nu har alltså beslut kommit att tre konsortia kommer få dela på pengarna. Dock verkar det tyst om vilka.
Egen kommentar: VW/Northvolt känns som om de borde ligga bra till.
Franska batteritillverkaren SAFT expanderar med Li-jonproduktion i Kina (franska)
Brittiska celltillverkaren OXIS, som utvecklar Li-svavelbatterier har nu bestämt sig för att starta massproduktion.
Igår blev BatteRIes Europe lanserad. Det är en European Technology and Innovation Platform för batterier. Ni kan läsa Vice-President of the European Commission for the Energy Union Maroš Šefčovičs tal från lansering här. Han ger en överblick av vad EU gör inom batterier och berättar att han anser att BatteRIes Europe är forskningsgrenen av European Battery Alliance.
OEMs
Ifall ni missat att Volvo Cars säkerställer leverans av batterier från LG Chem och CATL från och med nu kan läsa vår rapportering här.
Geely startar JV med LG Chem för att producera battericeller till EVs med en produktion av 10 GWh/ år vid årsskiftet 2021/2022. Enligt Bloomberg går båda företagen in med motsvarande 94 MUSD vardera. länk och länk.
Daimler öppnar innovationsområde och batterianläggning vid med sin produktionsanläggning i tyska Brühl. Batterier är en strategiskt viktig komponent för Daimler.
I väntan på att Northvolt ska producera celler verkar VW nu ha leveransproblem för att klara lanseringar av elbilar fram till 2025. VW inte är överens med Samsung om leveranserna, rapporterar Bloomberg.
Toyota vill skruva upp farten med elbilsproduktionen och vänder sig nu till både CATL och BYD för celler.
Tesla och Panasonic
Utbyggnaden av Gigafactory 1 i Nevada kan vara pausad. Elon Musk menar att ’felet’ är Panasonics och att Tesla inte kommer investera förrän produktionskapaciteten når de lovade 35 GWh (nu 24 GWh).
Efter detta kom nyheten att Panasonic överväger att även producera 21700-celler i Japan för Tesla Model S och Model X.
Panasonic menar att det är lanseringen av Model Y som gör att det saknas celler.
Nu är Teslas köp av superkondensatortillverkaren Maxwell klart, till ett aktievärde på 235 MUSD.
Egen kommentar: Tesla och Panasonic verkar inte vara de bästa vännerna just nu. omEV får återkomma när vi vet mer. Kan det vara så att Tesla vill tillverka egna celler i och med köpet av Maxwell? Återstår att se vad som blir av detta förvärv.
Koreanska batteritillverkare
LG Chem stämmer SK Innovation för stöld av handelshemligheter då SK Innovation anställt 77 ingenjörer från LG Chem.
Det hela verkar röra sig om leveranser till VW.
SK Innovations är verkligen i farten och orderböcker svämmar över. Trots massiva expansioner till en produktionskapacitet på 39 GWh/år har de fullbokat i drygt 11 år framåt.
SK Innovation är på stark framfart med att investera 490 MUSD i utökad produktionskapacitet i Kina.
Egen kommentar: denna kapacitet verkar vara inkluderat i ovan nämnda siffra på 39 GWh.
Kina
Kina övervägde att subventionera NEVs utrustade med koreanska batterier. Med lite tur skulle LG Chem och Samsung komma upp på den eftertraktade ’batterilistan’ i Kina.
Tyvärr höll inte förhoppningarna utan de koreanska bolagen är fortfarande utanför listan.
Men det svänger snabbt och nu verkar Kina öppna upp för möjligheten med utländska batteritillverkare på den åtråvärda listan.
Nissans tidigare batteriföretag AESC köptes tidigare av kinesiska Envision Group.Nu verkar produktionskapacitet på 20 GWh byggas i Kina.
Råvaror, material och återvinning
Chile öppnar upp för förutsättningar med produktion av förädlade råvaror i landet.
Japanska forskare har lyckats öka utbytet av kobolt vid återvinning av Li-jonbatterier från elfordon.
Kanadensiska Lithion säger sig återvinna 95% av EV-batterier för att skapa nya av det återvunna materialet.
Fraunhofer säger sig har hittat en kostnadseffektiv produktionsmetod för anoder av metalliskt litium, en förutsättning för ’solid-state’-batterier.
Nu är det klart att Umicore köper Kokkolas anläggning för koboltåtervinning och -förfining. Kokkola är störst på kobolt i Europa.