Arkiv / Samhälle

Inför Formula E säsong fem och invigning av nytt Gen2 koncept

Creative commons license

skrivet av Hampus Alfredsson (RISE)
Formula E analyserades i OmEV för drygt fyra år sedan, endast dagar efter det första startskottet i tävlingen någonsin avfyrades. Den vinsten gick till Lucas di Grassi och teamet ABT Sportsline efter en spännande avslutning där två andra förare kraschade i sista kurvan. Hela säsongen avslutades däremot under den sista, avgörande tävlingen i London, där Nelson Piquet Jr. drog hem segern åt NIO Formula E team.
Så, vad är det som är så nytt och intressant att artikeln från första säsongen nu behöver uppdateras?
Till att börja med har det hittills anordnats fyra säsonger, en femte säsong startar i december 2018 och intresset för Formula E ökar raskt för såväl bilproducenter som publik. Inflytelserika tillverkare som Audi, Nissan, Renault och Jaguar har alla gett sig in i tävlingen för att utvecklas och på ett effektivt sätt finna kunskap som blir direkt implementerbart i deras framtida produktion av elektriska personbilar. Under en intervju med James Barclay, ledaren av Panasonic Jaguar Racing Team, lyfter han de många lärdomar från Formula E inom elmotorer, inverterare, konstruktionsmaterial och kontrollsystem som Jaguar sedan tillämpar under deras produktionsprocess. Tillverkare ser även Formula E konstellationen som effektiv marknadsföring för de folkmassor som samlas runt gator inne i storstäder där eventen generellt anordnas. Jämfört med F1 anses detta som en stor fördel då stadsmiljöerna är mer tillgängliga samt attraktiva för framförallt yngre åskådare.
Enligt tidigare F1 föraren och nuvarande Formula E säsong ett vinnaren Nelson Piquet Jr., har övergången till elektriska fordon inom motorsporten nu börjat sätta stor press på läget för F1. Många av biltillverkarna lägger fokus på anslutning till Formula E, där bland andra Mercedes-Benz och Porsche är bekräftade för säsongen 2019/20. Piquet menar att när alla dessa stora och inflytelserika företag samlats för att delta i Formula E kommer majoriteten med koppling till biltillverkning vilja ansluta sig, vilket i slutändan kan rikta intresset bort från F1. Mätningar visar att Formula E redan ökat sina publiksiffror stort sedan första säsongen 2014/15, från 65 miljoner till 200 miljoner åskådare.
Ursprungligen var varje tävlande bunden till att använda en förbestämd drivlina, med elmotor och inverterare från MacLaren Applied Technologies, en femväxlad växellåda från Hewland samt ett batteri levererat av Williams Advanced Engineering. Även design och placering av differentialer och höljen till de olika delarna var förinställt. Men, för att skapa ytterligare ett tävlingsmoment och incitament till ingenjörskonst ändrades reglerna redan inför säsong två. Enda kravet blev att använda likadant batteri som innan, men övrig design och konstruktion av delar till drivlinan blev öppen för varje team. På detta sätt skapade man kampen om att maximera användningen av den energi som lämnar batteriet genom åtgärder för minskade förluster i form av friktion och vikt.
Förutsättningarna har sedan fortsatt vara liknande för resterande säsonger, men förhoppningarna inför den kommande, femte säsongen, är helt annorlunda. Den kommer stå pall för nya Gen2 Formula E konceptet, en stor uppgradering av de tidigare fordonskoncepten vad gäller prestanda och kvalitet. Som Formula E’s grundare Alejandro Agag uttryckt sig: ”När vi startade Formula E var målet att bryta trenderna inom och revolutionera motorsporten. Denna nästa generations bil representerar den revolutionen”. Då motorsporten i sin helhet kommer förändras stort i samband med lanseringen av nästa generations koncept, är en snabb summering av prestanda och övriga förändringar på sin plats.
Med effektiv och målinriktad utveckling under de senaste åren, kommer Gen2 Formula E men nya aerodynamiska lösningar och förbättrad batteriteknik kunna köra snabbare samtidigt som tillgänglig körsträcka förlängs. Tidigare har energiförbrukning tvingat varje förare att byta bil efter halva loppet, något som nu elimineras helt (med större och mer energieffektiva batterier) vilket skapar nya förutsättningar för nya rekordtider. En övergång till fokus på effektiv energianvändning speglas även i de uppladdningsmoment som sker innan varje tävling, där tidigare poäng för snabbast varv nu ersätts med poäng för mest energieffektiv förare. Andra exempel på strävan mot hållbarhet och miljöfokus är det faktum att energitillförseln under Formula E eventen alltid är till störst del förnybar, samt att åskådare uppmuntras åka kollektivt till och från tävlingarna. Till och med tävlingskalendern är upplagd med syfte att minimera den totala flygsträcka som krävs under säsongen.
Budgeten för varje team kan komma att öka med introduktionen av Gen2 Formula E. Bilarna i säsong fyra kostade 480,000 euro, men uppskattas nu landa på drygt 820,000 euro. Organisatörer av tävlingen försöker hålla kostnaderna under kontroll, men menar att totalsumman för varje team fortfarande inte kommer i närheten av motsvarande pris för att delta i F1.
Personliga kommentarer
I en tid där forskning och utveckling inom elbilsindustrin ständigt ökar, är Formula E en mycket spännande plattform med hög potential till värdefull input för de tillverkare som önskar testa sina komponenters prestanda och lära sig mer om effektiv energianvändning. Tillverkare idag verkar se Formula E och produktion av elektriska personbilar (exempelvis Jaguar I-Pace som ska användas i båda syften) som en gynnsam kombination, och det ska bli intressant att se vad som händer på produktionssidan i samband med introduktionen av Gen2 bilarna.
Det känns troligt att alla aktörer kommer vilja ha en bit av Formula E-kakan för att hänga med i utvecklingen och att omvärldsintresset för motorsporten med detta kommer fortsätta öka. Kombinerat kan detta skapa en attraktiv marknad där tillverkare gör reklam för sitt märke och bygger sig ett starkare namn inom elbilsindustrin. I slutändan kan resultatet även innebära stora vinster för de aktörer, länder och städer som är med och arrangerar tävlingarna.
Skulle det vara lönsamt för Sverige, som inte tidigare varit inblandade, att vara med och arrangera Formula E? Vi gör för närvarande stora satsningar på utveckling inom elektromobilitet, så Formula E kan vara en bra plattform för svenska aktörer att medverka och visa sin kompetens samt hjälpa våra forskare i arbetet framåt.
Säsong fem går av stapeln den 15 december 2018 i Ad Diriyah, Saudiarabien, resterande schema kan ses här. Det ska bli mycket intressant och kul att se vad Gen2 har att erbjuda framtidens motorsport.