Bevakning av 5th European Battery, Hybrid and Fuel Cell Electric Vehicle Congress

skrivet av Stefan Pettersson (RISE Viktoria)

5th European Battery, Hybrid and Fuel Cell Electric Vehicle Congress (EEVC-2017) gick av stapeln förra veckan 14–16 mars. I år låg konferensen i ett stort utställningsområde i anslutning till Genève flygplats precis intill Geneva International Motor Show som i år pågick 9–19 mars 2017. Antalet besökare på konferensen var enligt deltagarlistan 236 stycken, men jag tror vi var lite färre på plats, varav 10 stycken var registrerade som svenskar och de flesta andra från europeiska länder. Konferensen lockade deltagare från akademi, institut, myndigheter och industri. I den senare kategorin fanns främst innovativa SMEer som utnyttjar möjligheterna att promota sina produkter och locka städer och finansiärer att satsa på deras lösningar, samt personer som arbetar i energibranschen. Konferensen fokuserade främst på lätta fordon och bilar, men några föredrag handlade även om tung trafik och bussar.

Noterbart är att det fanns få representanter från fordonstillverkarna på konferensen, vilket var synd eftersom de som tillverkar fordonen bestämmer vilka fordon och produkter som de erbjuder marknaden och när i tiden det sker och det kommer inte förändras för att fordonen blir laddbara. Laddbara fordon kan ur elnätssynvinkel medföra ett mervärde, men i slutändan är det svårt, om inte omöjligt, att implementera kostnadseffektiva lösningar utan involvering av fordonstillverkarna. Fordonstillverkarna har god kännedom om kundpreferenser, i alla fall sin egen kundgrupp om det är traditionella fordon vi pratar om. Det är en utmaning för fordonstillverkarna att erbjuda rätt egenskaper i elfordonen som kunderna är beredda att betala för. Fordonsindustrin och elbranschen behöver förstå varandra, och lägg därtill telekomsektorn eftersom alltmer av funktionaliteten bestäms av mjukvara, fordonen blir uppkopplade etc. Hade därför varit bättre med en större representation från fordonsbranschen och telekomindustrin, kan jag tycka.

Detta innehåll är begränsat till medlemmar. Om du är en befintlig användare, logga in. Nya användare kan registrera sig nedan.

Logga in
   
Ny användare?
*Obligatoriskt fält