Invigning av elväg E16

skrivet av Håkan Sundelin (Viktoria Swedish ICT)

Den 22 juni invigdes världens första elväg för tunga fordon på E16 utanför Sandviken. Projektet leds av Region Gävleborg med Siemens och Scania som främsta samarbetsparter och är ett av de två projekt som Trafikverket valde efter den förkommersiella upphandling som avslutades i juni förra året. Det är 101 år sedan Sveriges första järnväg blev elektrifierade och fyra år sedan en grön lastbil med en tillfälligt monterad strömavtagare och texten ”Sverige först med elvägar?” ställdes ut på Almedalen 2012 och nu kan frågetecknet bytas ut mot ett utropstecken. Nästan 300 personer hade tagit sig till Sandviken och både generaldirektören för Trafikverket och Energimyndigheten deltog tillsammans med infrastrukturminister Anna Johansson och samordning- och energiminister Ibrahim Baylan.

Detta innehåll är begränsat till medlemmar. Om du är en befintlig användare, logga in. Nya användare kan registrera sig nedan.

Logga in
   
Ny användare?
*Obligatoriskt fält