Kategoriarkiv: Arbetsmaskin

Rapport från EU:s Expertgrupp för eldrift av transportsektorn

skrivet av Magnus Karlström

Några experter har sammanställt läget och behov av forskning för eldrift. De har med drift av väg-, vatten-, luft- och järnvägstrafik [1].

EU:s direktorat för forskning och innovation beställde rapporten. Den blev använd i Europe on the Move Package, som är kommissionens paket av policy för ren, konkurrenskraftig och uppkopplad mobilitet. Paketet kom den 31 maj.

Paketet har bl a förslag på vad EU bör fokusera på inom forskning och innovation om transporter. Direktorat för forskning och innovation har valt sju område att prioritera. Eldrift är ett [2].

Direktoratet har också valt ut sex aktiviteter inom eldrift för vägfordon. De vill väl finansiera de sex fram till 2020. Jag återkommer till vilka de är, men de kommer delvis från analysen som experterna gjort.

Så vad är nuläget och behoven? Fortsätt läsa Rapport från EU:s Expertgrupp för eldrift av transportsektorn

Generella intryck av IAA Commercial Vehicles 2016

skrivet av Tommy Fransson (Viktoria Swedish ICT)

Som forskare det mindre vanligt att åka på mässor. Så när det dök upp en möjlighet för mig att besöka IAA Commercial Vehicles förra veckan tog jag den. IAA, som i år gick av stapeln i Hannover, är en av de största om inte den största fordonsmässan i världen. Vartannat år handlar mässan om lätta fordon och vartannat år handlar den om nytto-fordon/tunga fordon. Det här är en mässa där tillverkare och underleverantörer visar upp erbjuda, knyter kontakter och skriver kontrakt. En sak som är intressant med den här mässan är att besökare inte endast är branschfolk utan även allmänheten vilket säkerligen påverkar det sortiment visa upp. Fortsätt läsa Generella intryck av IAA Commercial Vehicles 2016

JTI och laddarbetsmaskiner, samt Sveriges livsmedelförsörjning vid brist fossilt bränsle

Min släkthistoria är nog lik många andras i Sverige. Först 100 generationer bönder, sen en generation industriarbetare, sen våra föräldrar och så kom vi. 70-talister som bodde i den nybyggda villan i staden med 100 000 personer och ett nytt Konsumtorg.

Alla sa att Sverige var modernt och många såg bara lantbruksliv på en mjölkkartong eller 2 veckor barfota via en hage till badplatsen.

Med åren kom frågorna och när vi tittade bakåt hundrafemtio år längs släktträden så kom vi till svält. I kyrkoböckerna var barn överstrukna. Sverige har delvis glömt att vara beroende av väder, krig och sjukdom för att slippa förklara för barn att de måste lägga sig hungriga.

Nu är ICA och Konsum överfyllda med mat från överallt. Varor som än så länge inte skulle vara möjliga utan importerade fossila bränslen.

Finns det någon möjlighet i framtiden att brist på energi gör att vi får brist på mat. Är kanske en överdriven oro, men energiförsörjning för mat känns viktigare än mycket annat.  Våra 100 generationer bönder tänkte på det varje dag. Vi kanske borde fundera på det då och då.

Forskningsorganisationen JTI med partners undersökte 2013 vad konsekvenserna kan bli för Sveriges livsmedelsförsörjning om möjligheten att importera tillräckliga volymer av fossil energi minskar under en period på 3-5 år. Längre ner finns en sammanställning av rapporten, men slutsatsen var att vid medel och hög bristnivå av fossil energi uppstår en situation där det inte är möjligt att hålla Sveriges befolkning ovanför svältgränsen.

Det finns många sätt att minska vårt beroende av fossila bränslen för att få mat på bordet. Det är möjligt att använda egenproducerat biobränsle [1,2], som t ex biogas [3]. Det är också möjligt att göra fordonen och/eller processer energieffektivare [4].

El och hybriddrift kan också ha en roll att spela i lantbruket. JTI har precis fått två projekt godkända inom området. Nedan finns en sammanställning vad de ska göra.

[1] R 392 Det svenska jordbrukets framtida drivmedelsförsörjning. Ahlgren Serina, Baky Andras, Bernesson Sven, Nordberg Åke, Norén Olle, Hansson Per-Anders. JTI.länk

[2] Energigården. länk

[3] MEKA – biogasdrift i arbetsmaskiner. Delrapport 3, november 2014. Jordbruksverket. länk

[4] Position Paper. CECE (Commitee for European Construction Equipment) andCEMA (European Agricultural Machinery) Optimising our industry 2 reduce emissions.länk Fortsätt läsa JTI och laddarbetsmaskiner, samt Sveriges livsmedelförsörjning vid brist fossilt bränsle