Alla inlägg av Magnus Karlström

CATL – från noll till världstoppen på sju år

De främsta tillverkarna av battericeller till elfordon har länge varit LG Chem, Samsung och Panasonic – många kontrakt, stora produktionsvolymer och hög kvalitet. Under det senaste året har dock fokus skiftats mot Kina och CATL – Contemporary Amperex Technology Ltd.

CATL levererar bl.a. till NEVS, VW, BMW, Audi, Daimler, Jaguar Land Rover, Aston Martin, PSA, Renault, JAC, BAIC, SAIC, Geely, Dongfeng, Zhongtong Bus, Xiamen King Long, Foton Motor, Yutong Bus. Och vi har säkert missat en rad kinesiska elbilstillverkare, och inte minst många kinesiska busstillverkare…

Även Hyundai, Toyota, Nissan och GM har mer eller mindre långtgående planer med att använda CATL för den kinesiska marknaden. Kontraktet med Nissan var CATLs första med en japansk OEM. Honda har tagit ett steg längre och ska tillsammans med CATL ta fram en helt ny BEV.

Men vilka är egentligen CATL? Fortsätt läsa CATL – från noll till världstoppen på sju år

Reflektioner elvägskonferens samt NEVS och elvägar

“Livet kan være vanskelig å forstå, man vet ikke alltid hvilken vei man skal gå. Husk da at veien blir til mens man går og at man blir rikere av hver erfaring man får.”
– Ferdinand Finne (Norsk målare, författare, grafiker) 

Jag vet inte hur bra er norska är, men den viktigaste delen i citatet går att översätta till svenska att “Vägen blir till medan du går.”

Elvägar är en väg som bl a Sverige börjat gå på, men även Tyskland, Norge, USA och Honda kommer lite efter. Elvägen håller på att bli till medan vi går.

För er som inte känner till begreppet, så kan elvägar ses som ett samlingsnamn för vägar med dess kringutrustning, som oavsett teknisk lösning möjliggör överföring av elenergi till fordon under färd [1]. 

De som analyserar, planerar och bestämmer nästa steg för elvägar var utanför Arlanda på konferens juni 2018. Dagens nyhetsbrev är en reflektion från dagarna.

Men NEVS grundare och styrelseordförande Kai Johan Jiang har också nyligen sagt att företaget ska satsa på elvägar. Fortsätt läsa Reflektioner elvägskonferens samt NEVS och elvägar

Tesla Model 3: Batteriet

Med ungefär 30 % marknadsandelar är Tesla Model 3 redan den mest sålda ”premium middle-class sedan” i USA; före Mercedes C Class, Audi A4 och Lexus IS [1].

Tesla har släppt en del data om sitt nya batteri till Model 3 och nyligen ’dissekerades’ batteriet av en tysk ingenjörsfirma. Resultatet pekar på att Tesla borde göra vinst på Model 3. I dagens nyhetsbrev går vi igenom ett antal detaljer om batteriet till Model 3. Fortsätt läsa Tesla Model 3: Batteriet

Utmaningar för batteriutveckling och forskning

Du blir aldrig färdig, och det är som det skall. 
-Tomas Tranströmer

Poeten skrev om människan, men jag tänker på batterier.

Batterier ska bli uppehållsrummen för energin, som kommer mer samt då och då från ljus och blåst. Ibland skapar de också elmaskiners snurr för att vi ska flytta på oss.

Antagligen är inte batterier ett du, med många anser att de ej är färdiga. De ska bli billigare, mindre, användas en gång till, självläka och bli smarta.

De är också en av teknologierna, som avgör om ett land och region kan få vara med. Sydkorea, Japan och Kina är med och före.

Svensk batteriforskning och Northvolt ger hopp för ett Europa, som också vill vara med.

Två dagar i Malmö samlade sig forskare, entreprenörer, kommissionärer och ministrar för att samtala hur färdiga batterier är och vad vi gemensamt bör göra för att få vara med. Fortsätt läsa Utmaningar för batteriutveckling och forskning

#Rapidgate – Nissan Leaf och snabbladdning

Nissan Leaf 2018 lanserades i början av året och hade innan lanseringen fått en hel del beröm: ett prisvärt helelektriskt erbjudande utrustat med ett 40 kWh batteri och med 378 km körsträcka. Med DC-laddaren kan man ladda upp batteriet från 0 till 80 procent på drygt en halvtimme. Men det verkar som att antalet gånger ett Nissan Leaf batteri kan snabbladdas begränsas av Nissan: det tar längre tid att ladda än vad föraren/användaren trott. Nyheter om de snabbladdningsproblemen med Nissan Leaf spred sig snabbt över internet under #rapidgate.

Vad var det frågan om? Vi försöker titta lite närmare på detta som kom snabbt och försvann. Fortsätt läsa #Rapidgate – Nissan Leaf och snabbladdning

Battery swapping – A Better Place for India?

Tänk dig att du köper en bil, och tillverkaren tvingar dig att köpa inte bara själva fordonet utan krävde att du också betalar i förhand för 10 års bränslekostnad. Skulle du fortfarande köpa bilen? Så varför inte ’hyra’ batteriet?

Genom åren har ett antal projekt och företag passerat revy kring batteribytesprogram – battery swapping. Mest känt är nog Better Place, som dock gick i konkurs 2013. Nu för tiden pratar vi mycket sällan om batteribyte; vi pratar snabbladdning och större batteripack. Men tongångarna är annorlunda i Kina, och framför allt i Indien. Fortsätt läsa Battery swapping – A Better Place for India?

Vad händer i Almedalen?

skrivet av Magnus Karlström

Jag har gjort en lista på alla Almedals-evenemang som är inom OmEV:s bevakningsområde.

Ni kan hitta listan via OmEV:s redaktionskalender.

Ni kan se OmEV:s redaktionskalender som html.

Använd följande iCal-adress för att komma åt OmEV:s kalender från andra program. Du kan kopiera (Mac: dubbeklicka/PC: högerklicka välj sen ”copy link address”) och klistra in den i en kalender som stöder iCal-formatet.

Men ni får också den långa listan i kronologisk ordning. Fortsätt läsa Vad händer i Almedalen?

Pilot elvägar i Sverige

Regeringen: En pilotsträcka för elvägar i nationell plan för infrastrukturen för åren 2018–2029

skrivet av Magnus Karlström

Regeringen har beslutat om en nationell plan för infrastrukturen för åren 2018–2029[1]. Planen är på ca 700 miljarder SEK och löper tio år.

Järnvägens drift och underhåll är på 125 miljarder SEK och de utpekade investeringsobjekten för järnväg är 148 miljarder SEk.

Drift och underhåll av vägar får 164 miljarder SEK. Fortsätt läsa Pilot elvägar i Sverige

Laddinfra och Co-tillgång avgörande för EVs

skrivet av Helena Berg

2029 kostar elbilen lika mycket som bil med förbränningsmotor

Fordonstillverkarna är pressade att introducera elbilar främst på grund av CO2-lagstiftningen, luftkvaliteten i städer, incentives och Kinas New Energy Vehicle-program. Idag finns det ca. 1,7-1,8 miljoner BEV; 21% av dessa finns i 6 kinesiska städer.

Det finns ca. 160 olika elbilsmodeller att välja mellan och om fyra år tror Bloomberg att det finns 289. Kina leder omställningen och där hälften av alla sålda elbilar 2025 kommer säljas just i Kina (som skulle utgöra 19% av Kinas nybilsförsäljning). Fortsätt läsa Laddinfra och Co-tillgång avgörande för EVs

Scania om fossilfria tunga transporter till 2050

skrivet av Magnus Karlström

Scania bedömer att “fossiloberoende inom tunga transporter senast 2050 är inte bara möjligt, utan också ekonomiskt attraktivt från ett samhällsperspektiv”.

Resultatet kommer från en Scania studie, som de kallar “The Pathways Study: Achieving fossil-free commercial transport by 2050” [1,2].

De har haft en akademisk panel som granskat rapporten. Fortsätt läsa Scania om fossilfria tunga transporter till 2050